Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Drage naše posjetiteljice i posjetitelji, prijatelji našeg muzeja, nastavljamo se družiti virtualno!
#ostanidoma i u sigurnosti svoga doma prelistajte još jednu publikaciju u izdanju našeg muzeja. Danas je to publikacija uz koju ćemo se prisjetiti izložbe iz 2017. godine pod nazivom Lule iz fundusa Muzeja, autorice Jasne Ujčić Grudenić. https://ppmhp.hr/lule-iz-fundusa-muzeja/
Muzej već više od 120 godina prikuplja predmete na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, među kojima se tijekom toga dugog razdoblja prikupila i velika količina raznih tipova lula. One su se izrađivale od raznih materijala. To su keramičke lule, lule od morske pjene, porculanske i drvene lule te vodene lule, a uvrštene su u fundus Arheološkoga odjela i Kulturnopovijesnog odjela. Ovaj predmet nekada je imao zaista široku upotrebu, proizveden je u golemoj količini primjeraka te u novijim arheološkim istraživanjima urbanih područja predstavlja neizostavne nalaze. Intenzivno su se koristile od 17. pa sve do kraja 19. stoljeća, kada ih polako zamjenjuju cigarete.

Raznolikost pohranjenih lula unutar našega muzeja proizlazi iz činjenice da je Rijeka u 18. i 19. stoljeću bila jedna od većih trgovačkih luka u Europi, s iznimno razvijenom industrijom. Nakon što je 1868. godine tzv. Riječkom krpicom kao corpus separatum izravno došla pod upravu mađarske vlade, oni je pretvaraju u svoju izlaznu luku na more. Tako su lule zahvaljujući trgovcima i pomorcima do naše obale pristizale iz Engleske, Italije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Turske, pa čak i Kine.
Više o ovoj temi možete pročitat u našem katalogu. Uživajte!

 

Skip to content