Literarni i foto natječaj “Venuccijeva Rijeka”

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira literarni i fotografski natječaj „Venuccijeva Rijeka” za sve posjetitelje izložbe “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina” .
Romolo Venucci (1903. – 1976.) je bio jedan od najznačajnijih riječkih umjetnika koji je svojim pedesetgodišnjim djelovanjem kao slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar, likovni pedagog, aktivni član umjetničkih udruženja i talijanske zajednice te jedan od osnivača Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Rijeci, imao vodeće mjesto na riječkoj umjetničkoj, likovnoj i društvenoj sceni 20. stoljeća. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je od 24. 7. do 14. 9. 2018. izložba njegovih radova iz fundusa Muzeja pod nazivom “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina”.
Veliki dio Venuccijevog opusa posvećen je Rijeci. Ta njegova djela pored umjetničkog imaju i izrazit dokumentarni karakter. Uslijed rušenja pojedinih dijelova grada u Drugom svjetskom ratu, a potom izgradnje i urbanizacije, Rijeka, a naročito riječki Stari grad, u potpunosti su izmijenili svoj izgled te je danas teško prepoznati i smjestiti pojedne Venuccijeve motive u tkivo grada.
Koliko ćete Vi biti uspješni u tome?!

Fotografski natječaj
Naš je izazov da fotografirate motive s Venuccijevih slika što bliže pozicijama s kojih ih je i slikar naslikao, kako bi se zorno usporedio nekadašnji motiv sa današnjim stanjem. U obzir dolaze samo motivi slika koji su izloženi na izložbi Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Slike je potrebno imenovati nazivom Venuccijeve slike čija se vizura pokušala reproducirati fotografijom (npr. Calle dell’Istria) .
Literarni natječaj
Ukoliko ste hodajući ulicama Grada prepoznali neke dijelove Venuccijeve Rijeke koji su Vas literarno nadahnuli ili stručno potaknuli na istraživanje pošaljite nam svoje tekstove i ispričajte nam svoju ili riječku priču. Tema može biti razmišljanje o prolaznosti, životu i vremenu, osobni doživljaj ili crtica iz povijesti pojedine ulice (osobe koje su tu živjele, obrti, restorani i dućani, događaji, susreti,…)
Stručni žiri
Stručni žiri izvršiti će odabir fotografija i literarnih radova. Sastav žirija objaviti će se na stranicama Muzeja 3. rujna 2018. u 12 sati. Tekstovi i fotografije biti će šifrirani tako da će žiriju biti nepoznata imena autora.
Osnovni kriterij za odabir fotografskih i literarnih radova je poveznica s djelom Romola Venuccija.
Proglašenje pobjednika
Odabrani radovi objaviti će se u online katalogu na stranicama Muzeja i izložiti na prigodnoj izložbi 6. 9. 2018. u 19 sati. Na otvorenju izložbe proglasiti će se i pobjednici natječaja. Glavna nagrada je godišnja besplatna ulaznica na sve muzejske sadržaje od 6. 9. 2018. do 6. 9. 2019. godine (povremene izložbe, stalni postav muzeja, radionice).
UVJETI NATJEČAJA
Na natječaju mogu ravnopravno sudjelovati svi bez ikakvih ograničenja, namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima i literatima. Autori, sudionici natječaja, popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija i tekstova te preuzimaju odgovornost za njihov sadržaj.
Svaki autor šalje najviše 5 originalnih fotografija i do 3 literarna rada. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja. Kod literarnih uradaka prednost se daje osobnom doživljaju ili originalnom istraživačkom pothvatu. Neće se uzimati u obzir tekstovi koji samo kompiliraju već objavljene sadržaje.
Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objaviti zaprimljene fotografije i tekstove uz jasan potpis autora, ISKLJUČIVO u svrhu promocije i postavljanja izložbe, kao i izrade online kataloga izložbe koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka www.ppmhp.hr.
Nema kotizacije za natječaj, ali sudionici nisu oslobođeni plaćanja ulaznice za Muzej kako bi pogledali izložbu “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina” i dobili predodžbu o traženim motivima. (Cjenik ulaznica na web stranici Muzeja www.ppmhp.hr.). Fotografije i tekstovi se šalju na e-mail natjecaj.ppmhp@gmail.com s naslovom “ZA LITERARNI I FOTO NATJEČAJ” u .jpg /.jpeg/ (slike) ili .doc formatu (literarni radovi). Pojedinačna veličina fotografije je maksimalno do 4 MB, veličine 30 x 40 cm, rezolucije 300 dpi. Datoteku (fotografiju ili literarni uradak) treba imenovati /spremiti/: Redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije/literarnog rada_Godina nastanka.JPG (ili .doc ako je riječ o tekstu) Primjer: 1_Ana Anić_Via Simonetti_2018.JPG (.doc) Fotografije moraju biti u boji (monokromatske i crno-bijele se neće uzimati u obzir). Literarni uradak mora imati maksimalno do dvije kartice teksta (kartica teksta: 1500 – 1800 znakova, Times New Roman, 12pt).
Uz fotografije ili tekst u istom e-mailu treba priložiti ispunjenu prijavnicu (u privitku).
Natječaj se otvara u četvrtak, 9. 8. 2018. godine u 8 sati, a krajnji rok za zaprimanje fotografija i literarnih radova je ponedjeljak, 3. 9. 2018. u 12 sati.
Dodatne informacije mogu se dobiti na natjecaj.ppmhp@gmail.com.
PRIJAVNICU MOŽETE PREUZETI OVDJE.

Ostale objave

Izložba “Pogled u tišinu”

Izložba “Pogled u tišinu”

U izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u tijeku je izložba „Pogled u tišinu“ koja se može razgledati do 26. studenog 2023. Izložba tematizira suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci s Udrugom gluhih i nagluhih...

Pročitajte više
Događanja u studenom

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content