Lica gladi: sit gladnom ne vjeruje

autorice: dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Zagreb i dr. sc. Melanija Belaj, Institut za etnologiju i folkloristiku
autorice vizualnog identiteta i likovnog postava: Studio Bilić Müller
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Etnografski muzej Zagreb

U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu. Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Fokusirajući se ponajprije na Hrvatsku, posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu.

Gladi kao činjenice u današnje doba postali smo svjesniji tijekom kriznih vremena koja su pogodila svijet poput pandemije i lockdowna, a Hrvatsku i potresi u Zagrebu i okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji (u Petrinji, Sisku i Glini). Rat u Ukrajini mijenja gospodarsku sliku ne samo Europe već i svijeta te utječe na raspodjelu hrane i njezinu dostupnost. Temi gladi autorice su pristupile tri aspekta: borba protiv gladi, glad kao političko sredstvo i odnos gladi i tijela. Cilj izložbe „Lica gladi“ i aktivnosti uz nju jest podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane.

Mnoštvo tema kojima autorice pozivaju na promišljanje gladi u samoj izložbi podijeljeno je u tri veće cjeline: Borba protiv gladi, Glad kao političko sredstvo i Glad i tijelo.

Ostale objave

Događanja u travnju

Događanja u travnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA LICA GLADI: SIT GLADNOM NE VJERUJE organizator: Etnografski muzej...

Pročitajte više
Skip to content