Kreatori baštine

organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci
autorice projekta: Jasmina Bukša, Denis Nepokoj
autori radova: učenici 4. razreda grafičkog usmjerenja Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci
izložba će u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka biti otvorena od 18. do 28. prosinca 2019.
Višegodišnju suradnju s profesorima i učenicima Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci nastavili smo i ove 2019./2020. školske godine projektom Kreatori baštine započetim još 2018. Kreatori baštine u ovom su projektu učenici grafičkog usmjerenja, pod vodstvom profesorice Jasmine Bukša, angažirani na izradi muzejskog suvenira.
S dvojbama koje prate proizvodnju suvenira i zahtjevima tržišta susreću se i muzeji, a u razmišljanjima što ponuditi posjetiteljima muzejski suvenir poprima posve novu dimenziju. Muzejski suvenir, osim što služi kao podsjetnik na iskustvo doživljeno u muzeju, jedan je od komunikacijskih oblika muzejske prezentacije. Njime se usmjerava pozornost posjetitelja na bogatstvo fundusa koji se u muzeju čuva, a izborom najreprezentativnijih predmeta ukazuje na posebnost muzeja.
Takvim smo se razmišljanjima rukovodili pri odabiru građe za ovaj projekt, a učenici su odabranim muzejskim predmetima namijenili posve novu ulogu. Nov, neobičan, drugačiji, pa i neočekivan način prezentacije muzejskog predmeta i njegovo korištenje za suvenir ponudio je i novo iščitavanje predmeta i iskorak u komunikaciji s muzejskim posjetiteljima – kupcima muzejskih suvenira pokazujući kako muzejski predmet prenosi poruku i apliciran na neke druge i drugačije, nemuzejske (?) medije.
Muzej kao kuća kreativnosti i ideja u kojoj se poruka prenosi na različite načine… zašto ne?

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content