Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, 14. siječnja 2020. godine u 12:00 sati, održana je konferencija za medije vezana uz otvorenje prve izložbe Građanskog muzejskog vijeća naziva Nevidljive granice. Autori izložbe su članovi/članice Građanskog muzejskog vijeća.

Izložba Nevidljive granice  je osvrt na vidljive i nevidljive granice koje živimo. Izložba je to Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke, a u sklopu projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, financiranog iz fondova Europske Unije, Europskog socijalnog fonda. Izložba tematski pripada programu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji provodi u sklopu Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a u sklopu programskog pravca Doba moći referirajući se na temu granica.

Izložba se otvara 15. siječnja 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

O izložbi su na konferenciji za medije govorili: Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koja je istaknula posebnost izložbe po tome što je nastala kao rezultat zajedničkog  djelovanja Muzeja, Primorsko-goranske županije kao našeg osnivača, te pet partnerskih organizacija civilnog društva. Posebna je po tome što su njeni autori članice i članovi Građanskog muzejskog vijeća Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.  Izložba Nevidljive granice govori o problematici s kojima se udruge-članice vijeća susreću u svom svakodnevnom radu, posebice o granicama i ograničenjima (vidljivim i nevidljivim) s kojima se suočavaju.  Ravnateljica je istakla kako je uloga muzeja danas da odgovorno ukazuje na teme koje obilježavaju našu svakodnevicu i da putem svojih projekata odgovorno djeluje u cilju poboljšanja društva u kojem živimo. Muzeji su danas aktivni i odgovorni članovi zajednice u kojoj djeluju.

Vana Gović, viša kustosica Pomorsko i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, predstavila je dosadašnji rad Građansko muzejskog vijeća, osnovanog pred godinu dana, te istakla izložbu Nevidljive granice kao drugi muzejski program kreiran u suradnji Muzeja, Županije i organizacije civilnog društva.

Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije podsjetila je da je Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja u Rijeci prvi muzej u Hrvatskoj koji implementira sudioničko upravljanje u kulturi te navela kako je sudioništvo u kulturi budućnost muzeja 21. stoljeća.

Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa Rijeka 2020. napomenula je da Grad Rijeka prednjači sa sudioničkim programima u kulturi što znači da Grad prepoznaje zajednicu kao partnera u kreiranju i provođenju programa.

Helena Traub iz Udruge Žmergo, istakla je kako je izložba odlična prilika da druge udruge, ali i šira javnost steknu uvid u djelatnost Vijeća te se potencijalno uključe u njegov rad.  Također, Emil Mandarić iz Udruge slijepih Primorsko goranske županije naglasio je kako je izložba prilagođena osobama s oštećenima vida, dok su Aitanga Drog iz Matice umirovljenika Rijeke te Lucija Švob iz Kreativnog kolektiva Kombinat pozvali su građane da posjete izložbu i postanu dio promjena.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do 15. veljače 2020. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Skip to content