Keramika naša svagdašnja

organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica izložbe: Margita Cvijetinović
otvorenje izložbe: 6. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 17. studenog 2019.
Izložbom Keramika naša svagdašnja Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka nastavlja tradiciju cjelovitog predstavljanja fundusa, te nakon satova, slika jedrenjaka i portreta predstavlja keramičke predmeta Zbirke keramičkog i staklenog posuđa – više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta – majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote. To su predmeti koji su se, u finijoj ili jednostavnijoj varijanti mogli naći u svakom kućanstvu 19., ali i 20. pa i 21. stoljeća te više bude sjećanja i mirise djetinjstva nego što privlače pažnju stručne javnosti. I upravo stoga, u sjeni puno značajnijih te umjetnički i povijesno važnijih eksponata, njihova je interpretacija često bila zanemarena i svedena na osnovne identifikacijske podatke, o njima se malo i rijetko pisalo te su gotovo isključivo bili predmetom interesa specijaliziranih kolekcionara i ljubitelja keramike. Ali u svijetlu probuđena interesa za keramiku, njezin razvoj i informacije koje ona prenosi, neovisno o vremenu nastanka, predstavljamo i keramičke predmete „industrijskog doba“ iz čuvaonica Muzeja.
Počeci Zbirke sežu u osamdesete godine 19. stoljeća kad je započelo prikupljanje građe za muzej u osnivanju, Gradski muzej – Museo Civico. Drugo veće prikupljanje zbilo se 1933./34., prigodom osnivanja Muzeja grada Sušaka, a treće i posljednje neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, od 1945. do 1953. godine, kad je osnovni kriterij nabave bila prije svega kvantiteta, a ne kvaliteta građe. U Zbirci je većim dijelom zastupljeno jednostavno stolno posuđe (tanjuri, pladnjevi, šalice i zdjele) ukrašeno raznovrsnim tehnikama, proizvedeno najčešće u engleskim (Davenport, Cardiff, Wedgwood, Coalport, Staffordshire i dr.), njemačkim (Meissen, Verandach, Wallerfagen), austrijskim (Alt Wien), francuskim (U&G, Sarrequemines), talijanskim i češkim manufakturama i tvornicama u razdoblju od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.
Keramikom iz fundusa i odabranim eksponatima iz hrvatskih muzeja i ustanova predstavljeni su najznačajniji tehnološki i kulturološki pomaci koji su predodredili i usmjerili cjelokupnu keramičku produkciju, ali i osigurali kontinuitet i razvoj keramičkih vrsta od prapovijesti do danas, dvadeset tisuća godina modifikacije jednog osnovnog oblika.
Nakon ove izložbe sigurno je da nećete više istim očima gledati posuđe koje stavljate na stol, vidite u kužini svojih nonića ili se spotaknete o razbijenu krhotinu šećući nekom kvarnerskom plažom.

Istovremeno, uz izložbu Keramika naša svagdašnja, bit će postavljene i izložbe:
GRAND TOUR – OTKRIĆE TRADICIONALNE TALIJANSKE KERAMIKE
organizatori: AiCC – Associazione Italiana Città della Ceramica i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Jean Blanchaert, Viola Emaldi, Anty Pansera
otvorenje izložbe: 6. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 17. studenog 2019.
Izložba Grand Tour – otkriće talijanske klasične keramike putujuća je izložba koja predstavlja 40 talijanskih gradova od Apulije do Veneta, od Sicilije i Sardinije do Ligurije i Pijemonta, od Abruzza do Romagne i Toskane. Izložba nas vodi kroz Italiju – zemlju „stotinu zvonika“ sa „stotinu“ stilova i „stotinu“ boja, u keramičarske centre koji i danas čuvaju tradiciju i prenose mudrost stoljetnoga umijeća i znanja proizvodnje poznate i jedinstvene talijanske majolike. Na izložbi će biti predstavljene neke od replika povijesnih komada ili proizvoda nadahnutih tradicionalnim ukusom, od dekorativnih do uporabnih predmeta nastalih od antike do kasnoga srednjeg vijeka, od renesanse do rokokoa, od neoklasicizma do secesije, art décoa i suvremenog dizajna.
TWINS – BLIZANCI
organizatori: AiCC – Associazione Italiana Città della Ceramica, Udruga Interinova Matulji, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica izložbe: Viola Emaldi
otvorenje izložbe: 6. rujna 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 8. rujna 2019.
U danima održavanja III. festivala keramike – Matuljska kolajnica 2019. u Matuljima, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će postavljena izložba Twins – Blizanci na kojoj će biti predstavljeni radovi suvremenih riječkih i faentinskih keramičara. Autori su Rino Banko, Vesna Barbieri, Dunja Demartini, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Mladen Ivančić, Bruno Paladin, Boris Roce, Dijana Trtanj, Ceramica Gatti, FOS Ceramiche, Elvira Keller, Carla Lega, Antonietta Mazzoti, Mira Morigi, Maurizio Russo i Manfatture Sottosasso.

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content