Izložba “Pogled u tišinu”

U izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u tijeku je izložba „Pogled u tišinu“ koja se može razgledati do 26. studenog 2023.
Izložba tematizira suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i njenog aktivnog člana i promicatelja inkluzivnosti, profesora Damira Herege. Suradnja traje od 2006. godine kad je Herega pozvao Akademiju na sudjelovanje u jedinstvenom projektu jedriličarskog druženja za gluhe i nagluhe osobe naziva „S vjetrom kroz tišinu“. U sklopu programa regate, studenti Akademije su promišljali te, kroz likovnost, istraživali doživljaje svijeta bazirane uglavnom na vizualnoj percepciji pokušavajući se na taj način približiti iskustvu gluhih osoba.
Pored grafika studenata i studentica Akademije pod mentorstvom profesorica Letricije Linardić i Tanje Dabo, na izložbi su predstavljeni i radovi gluhih i nagluhih osoba i djece pod mentorstvom profesorice Darije Žmak Kunić, rađeni u keramici te slikarskim tehnikama. Spomenuti radovi stvarani su s namjerom izražavanja gluhih na njima blizak način, kreiranjem manualnih radova proizašlih iz vizualnih podražaja.
Uz izložbu je osmišljen i bogat popratni program za studente u vidu predavanja prof. Damir Herega, dipl. defektologa s temom “Važnost inkluzije gluhih i nagluhih osoba kroz medije”, zatim predavanja “Senzorne umjetničke metode i inkluzivna praksa” prof. art. Letricije Linardić te “Taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu” Nine Licul, više asistentice na Akademiji.

Program je nastao u okviru djelovanja 2. saziva Građanskog muzejskog vijeća PPMHP-a u čijem je sastavu i Udruga gluhih i nagluhih PGŽ-a. Vijeće je osnovano 2018. s namjerom demokratizacije muzeja te usmjeravanja njegova rada u skladu s potrebama civilnog sektora, odnosno zajednice.

Ostale objave

Događanja u studenom

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content