Izložba Ispričat ću ti priču

organizator: Arheološki muzej Zadar
suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica izložbe: Timka Alihodžić
otvorenje izložbe: 8. srpnja 2021. u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (otvorenju se zbog epidemioloških mjera može prisustvovati samo uz pozivnicu i prethodnu najavu na info@ppmhp.hr)
izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2021.
Izložba Ispričat ću ti priču autorice Timke Alihodžić, više kustosice Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar, priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru. Autorica je, na temelju rezultata antropološke analize i grobnih priloga, pokušala bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi predstavljeni na izložbi. Svaki je grob jedna priča, a promatranjem svih njegovih komponenta – od rituala pokapanja do grobnih priloga – uz malo se mašte, barem nakratko može oživjeti sjećanje na preminulu osobu. Znajući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući su pokojnicima pripremali raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjena nakita. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi, ali u sklopu grobne cjeline pomažu oživjeti sjećanje na umrlu osobu čija duša lebdi u svijetu sjena.
Izložba je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content