Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka započeo je s provedbom novog EU projekta:

 

“Muzej budućnosti – građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja”

 

 

Svečanim potpisivanjem ugovora održanim danas, 29. listopada, u zagrebačkom Muzeju Mimara, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka započeo je s provedbom projekta “Muzej budućnosti – građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” Europskog socijalnog fonda. Između 200 projektnih prijava pristiglih na natječaj „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“, projekt “Muzej budućnosti” jedan je od 34 projekata odabranih za realizaciju.

Projekt je prijavljen u suradnji s petero partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke, s ciljem poticanja zaposlenika Muzeja, jedinica lokalne  samouprave i organizacija civilnog društva na suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

U trajanju od 18 mjeseci, projektom će se provesti niz edukativnih aktivnosti namijenih ciljanim skupinama, formirat će se Građansko muzejsko vijeće kao tijelo koje će organizacijama civilnog društva te širem građanstvu omogućiti uključivanje u djelatnost muzeja. Istovremeno, projektom će se provoditi i aktivnosti senzibiliziranja građanstva o potrebi i načinu njihova uključivanja u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici te o dugoročnim učincima spomenutog pristupa. A dugoročni učinci očituju se u pokretanju čitavog niza pozitivnih društvenih promjena, od povećanog pristupa građana sadržajima u kulturi do paradigmatskog pomaka građanina korisnika u građanina (su)kreatora kulture.

 

 

Skip to content