Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje gostujuće izložbe OBRTI. Pregled nekaterih obrti na Kočevskem, v Kostelu, Osilnici, Loškem Potoku in Ribniški dolini koje će se održati 18. ožujka 2022. u 12 sati.

 

O IZLOŽBI

 

Autori: Živa Ogorelec (Pokrajinski muzej Kočevje), Polona Rigler Grm (Muzej Ribnica), Nikša Mendeš (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Organizatori: Pokrajinski muzej Kočevje, Muzej Ribnica i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Kustosica izložbe: Ivana Šarić Žic (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Na jugoistoku Slovenije, uz granicu s Hrvatskom, nalaze se pokrajine Kočevje, Kostel, Osilnica, Loški Potok i Ribniška dolina. Krševit i šumovit krajolik, neplodno zemljište i surova klima utjecali su na nastanak danas gotovo izumrlih obrta.

Stanovnici tih krajeva, kao i oni s hrvatske strane Kupe, uglavnom su se bavili prodajom domaćih proizvoda, često i od kuće do kuće. Prodavali su tzv. „suhu robu“ odnosno sitne drvene predmete, potom platno, sukno, posude od gline, sitnu robu, igre na sreću, čak i neke zabranjene sirovine.

Važnu ulogu u tome imale su i luke Bakar, a kasnije i Rijeka čija je blizina značajno utjecala na gospodarstvo ovih krajeva. U tim su lukama svoje proizvode prodavali i tzv. pokućarci osobito oni iz okolice Kočevja, ali, od 18. stoljeća i kupovali razno južno voće i druge strane sirovine i prodavali ih u unutrašnjosti.

Osim „suhe robe“, na izložbi će biti predstavljeno 11 gotovo izumrlih obrta iz navedenih slovenskih krajeva: proizvodnja vapna, postolarstvo, izrada pokrivala za glavu od puhove kože, mlinarstvo, prijevozništvo, proizvodnja cigle, proizvodnja sukna i šindre, bačvarstvo, tkanje i rad majstora koji su održavali pile, a koji su se, i u Hrvatskoj i u Sloveniji, nazivali „žagmojstri“.

Ovom prigodom simbolično ćemo predstavit i dio građe iz našeg fundusa, izrađene u Ribnici, koja se mogla kupiti na lokalnim sajmovima u okolici Rijeke.

Realizacija ove izložbe nastavak je uspješne suradnje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka s Pokrajinskim muzejom Kočevje, započete gostovanjem izložbe Moj uoča je šiu za vurame: putovima vurmohara gornjega toka rijeke Kupe u Rijeci 2017. godine.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka.

Podsjećamo da je svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka slobodan.

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja 2022.

Radujemo se Vašem dolasku.

Skip to content