GEKO-EKO KROZ FOTOGRAFIJE

Izložba

GEKO-EKO KROZ FOTOGRAFIJE / VENI,VIDI,VICI – AI (Dođoh, vidjeh, pobijedih -umjetnu inteligenciju) / učenički projekt

Organizatori: Gimnazija Eugen Kumičić Opatija, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka
Autorica izložbenog koncepta i mentorica: Ana Marković, prof
Otvorenje izložbe: petak, 20. listopada 2023. 16 sati, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba se može pogledati do 27. listopada od utorka do petka od 16 do 18 sati

Put GEKO-EKO dezinficijensa, od ideje pa do naše svakodnevice i stvarnosti, traje već tri godine počevši od pandemije korona virusa. Krajnji cilj bio je provesti ideju u djelo, unatoč preprekama te na kraju Projekt predstaviti na Danu škole jedne i druge škole (GEK-a  u Opatiji i PIGŠRI-a u Rijeci).

 Na nastavi Latinskog jezika učenici su bili upoznati s rimskim i grčkim božanstvima liječenja, a otkrivajući njihove zaštitne biljke i životinje, napravili su poveznice kroz izreke za otkriće vlastitih osobnosti. Sve to nadahnulo ih je i za izradu dezinficijensa, pod vodstvom mentorice Ane Marković, prof. latinskoga jezika.

Tijekom prve godine učenici su uz mentoricu Anu Marković, prof., teorijski osmišljavali koncept dezinficijensa, kreirali ime projekta, sastavljali slogan, logotip i recept GEKO-EKO dezinficijensa,  otkrivajući svoje talente (recitiranje, crtanje, govorenje, pisanje, pjevanje…).

 Ključna su informatička znanja bila  u periodu školske godine 2021./2022. s obzirom da se većina nastave i dalje odvijala na daljinu zbog cjelokupne situacije s korona virusom.

U drugoj godini rada, informatička znanja bila su preusmjerena na teorijska znanja iz kemije, te uz drugu mentoricu Irenu Sabo, dipl. ing. kemije, učenici sudjeluju u praktičnom dijelu rada u laboratoriju. Mentori učenike vode u ekološkoj rezidbi lovora, destilaciji lovora vodenom parom, dobivanju eteričnog ulja lovora, a na kraju i samoj izradi dezinficijensa u laboratoriju. Cilj je bio učenike potaknuti u promišljanju o ekološkoj osviještenosti i očuvanju kulturne baštine na regionalnoj i nacionalnoj razini. Logotip je osmišljen tako da na sebi sadrži boje koje podsjećaju na planet Zemlju i koji pokazuje da nije najbitnije živjeti prirodno, nego u prirodi i nastojati se povezati s njom kao što GEKO-EKO dezinficijens potiče na boravak u prirodi (Ad naturam!).

Kroz ovaj projekt i izradu dezinficijensa, učenici pokazuju svoje umijeće u fotografiranju te uz vodstvo mentora koriste školske aparate i odrađuju praktičan rad, a cilj fotografiranja bilo je uhvatiti emociju drugih učenika u trenucima rada. Tako fotografije prikazuju sreću, znatiželju, umor, iznenađenje, predanost, zabrinutost, smjeh…

Treću godinu rada projekta GEKO-EKO, od nastalih fotografija s uhvaćenim emocijama učenika, obilježilo je povezivanje znanja na području matematike i fotografije za izradu kolaža u kojima su motivi zaokruženi matematičkim oblicama (osmerokut, piramida, kvadrat, romboid, peterokut, pravokutnik, elipsa, krug). GEKO-EKO kroz fotografije zabilježen je u nizu od devet kolaža koji čine cjelovit prikaz učenikova rada, profesionalne i amaterske fotografije koji se nadopunjuju i stvaraju inspiracijsku cjelinu.

Projekt je nagrađen prvom nagradom na državnoj razini na natječaju INE i Novoga lista u prosincu 2021. godine U projekt su uključeni učenici dviju škola, Gimnazije Eugena Kumičića Opatija (GEK) i Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka (PGŠRI).

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Izložba “Pogled u tišinu”

Izložba “Pogled u tišinu”

U izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u tijeku je izložba „Pogled u tišinu“ koja se može razgledati do 26. studenog 2023. Izložba tematizira suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci s Udrugom gluhih i nagluhih...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Skip to content