100 Frankopanskih gradova
Datum izložbe:
28.4.2021.
Ovdje možete pogledati našu online interaktivnu prezentaciju izložbe

Frankopani (Frankapani) su kao jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji ostavili  mnogobrojna svjedočanstva svojega djelovanja, pokretna i nepokretna kulturna dobra. Najvidljiviji su znak njihove vlasti mnogobrojni gradovi i utvrde koje su podigli. Već automatski, zahvaljujući projektu “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana”, povezujemo povijest dvadesetak dobro znanih mjesta, osobito na području otoka Krka, Vinodola i Gorskoga kotara uz tu slavnu obitelj, iako se može se reći kako gotovo da nema mjesta istočno od Rječine, južno od Kupe i zapadno od Cetine, a da na neki način ne govori o Frankopanima.

Izožba vizualnom građom iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka – zemljopisnim kartama, nacrtima, knjigama, razglednicama, povijesnim fotografijama i grafikama predstavlja frankopanske posjede s područja Primorsko-goranske županije i podsjeća na njihove mijene posljednjih stotinjak godina zabilježene objektivom fotoaparata i sačuvane u brojnim reprodukcijama. Izložbom se ukazuje na značaj vizualne građe koja osim kulturno-povijesnog i umjetničkog ima i nemjerljivo dokumentarno značenje te je među najznačajnijim izvorima u proučavanju ostataka nepokretne kulturne baštine.

Virtualna izložba “Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama” je realizirana u sklopu programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su smaknuti 1671. u Bečkom Novom Mjestu, a financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Ostale virtualne izložbe

Granice

Granice

Izložba Granice – između reda i kaosa problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija... Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano...

Pročitajte više
Romolo Venucci

Romolo Venucci

Veliki uspjeh izložbe Romolo Venucci - Umjetnost kao sudbina održane od 24. 7. do 14. 9. 2018. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka iznova je potaknuo razmišljanja o potrebi otvaranja izložbenog prostora posvećena Romolu Venucciju, jednom od...

Pročitajte više

Arhiva »

Skip to content