Festival znanosti Rijeka
Datum:

U Gradskoj vijećnici otvoren je Festival znanosti, manifestacija koja na jednostavan i zanimljiv način popularizira znanost povezujući javnost, mlade, znanost i medije. Festival se istodobno u devet gradova održava od 23. do 27. travnja, a riječki 10. festival nudi čak 111 događanja,najviše do sada, koje su kao i svih prethodnih godina pripremile članice udruge Zlatni rez.
Festival znanosti Rijeka

Festival je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši kako je Festival znanosti ima izuzetnu važnost u predstavljanju znanosti mladima na jednostavan, zanimljiv, zabavan i kreativan način, u čemu su članice udruge Zlatni rez svake godine sve uspješnije.
Jedna od utemeljiteljica Festivala, dr. sc. Rajka Šepić Jurdana istaknula je kako je u proteklih deset godina Festivala, prikazanih u knjižnici “10 riječkih Festivala znanosti”, održan čak 651 program.
Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin čestitao je organizatoricama Festivala znanosti na desetgodišnjoj promociji znanosti i Rijeke kao grada znanja i istraživanja, dok je pročelnica Upravnog odjela za školstvo i društvene djelatnosti Jasna Blažević istaknula je kako će Primorsko-goranska županija i dalje podržavati Festival znanosti.
Ovogodišnji Festival znanosti u Rijeci je po broju događanja najopsežniji do sada. Predstavlja se sa čak 111 događanja koja uključuju popularna predavanja, predstave s temama iz znanosti, radionice za učenike i nastavnike, razne izložbe i tribine.
Riječka festivalska zbivanja već su tradicionalno najposjećenija u Hrvatskoj, a ono po čemu je Festival u Rijeci specifičan je okrenutost prema mladima. Festival nudi niz sadržaja u čiju se realizaciju mogu uključiti i osnovnoškolci, što oni u velikom broju sa svojim mentorima i čine.
Među programima koji se ističu ove godine je tribina, odnosno razgovor s rektorom i prorektorima Sveučilišta u Rijeci, prilikom kojeg će oni predstaviti svoj rad i postignuća. Tu je i predstavljanje dva CD-a Baltazar 2012, koje su zajednički pripremili Udruga Zlatni rez i HR – Radio Rijeka, a na kojima su zabilježene – znanstvenopopularne radijske emisije iz prirodoslovlja i matematike, koji se kao dodatni izvori informacija često koriste u nastavi i bit će i ovaj put poslani svim osnovnim školama.
Zatim je tu i predstavljanje knjiga Drugo lice znanstvenika: Jasna Horvat i Nives Tomašević: AZ, Bizarij i Auron putem kojih ćemo saznati čime se još znanstvenici bave u slobodno vrijeme te tri inozemna gostovanja. U sklopu programa Znanost na Korzu gostovat će profesionalni promotor znanosti Didier Achille Laval iz Pariza koji će u utorak, 24. travnja izvesti show: French Salad, a nakon njega nastupit će Zdenek Sabatka iz Češke s prezentacijom “From electrostatics to electromagnetism”.
Zanimljivo događanje najavljeno je i za petak, 27. travnja na dan zatvaranja Festivala. Svi će se građani u vremenu od 12 – 18 sati moći okušati u hodanju po tekućini, koje će im omogućiti Centar znanosti – Hiša eksperimentov iz Slovenija. „Jedni uvjet je, neprestano gibanje, inače tonete u tekućinu“, rekla je Šepić Jurdana.
Festival se održava na raznim lokacijama, od Gradske vijećnice, Korza, Sveučilišnog kampusa do Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Astronomskog centra Rijeka.
Info štand FZ na Korzu bit će postavljen od 18. do 27. travnja od 10.00 do 18.00 sati. Festivalske događaje iz Gradske vijećnice uživo će prenositi Multimedijalni portal Grada Rijeke Moja Rijeka, a ulaz na sve manifestacije FZ je slobodan.
Cjelokupni program tiskan je u obliku simpatičnog letka, a može se pronaći i na mrežnim stranicama Festivala na kojima se može pogledati i kraći videozapis – Najavni video Festivala znanosti u Rijeci i elektronička publikacija “10 riječkih Festivala znanosti”. Uz Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Festival znanosti financira i Sveučilište iznosom od 90.000 kuna.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content