Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

 

EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE
organizatori: Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives)
hrvatski partner: Arheološki muzej u Zagrebu
vrijeme održavanja: 18. do 20. lipnja 2021.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uključio se u manifestaciju Europski dani arheologije programom vezanim uz arheološke teme. Program će se održati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama i vremenskim prilikama.

STRUČNO VODSTVO
ANTIČKA TARSATICA
vrijeme održavanja: 18. lipnja 2021. od 10 do 10.45 sati
Povijesnim središtem grada Rijeke, riječkim Starim gradom odnosno dijelovima areala antičke – kasnoantičke Tarsatike sve će zainteresirane građane provesti Ranko Starac, kustos Muzeja.
Okupljanje je na trgu ispred crkve Svetog Jeronima, odakle se kreće put središta kasnoantičke Tarsatike – Principija, potom do Koblerova trga i Užarskom ulicom do Trga Pul Vele Crikve.

Zbog ograničenog broja sudionika (25) potrebna je najava: porukom na Facebook, na e-mail nepokoj[at]ppmhp.hr, ili broj telefona 051/213-578.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
UPOZNAJMO OPREMU KASNOANTIČKOG VOJNIKA NA CLAUSTRI
vrijeme održavanja: 19. lipnja 2021. od 9 do 13 sati
mjesto održavanja: perivoj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
radionica je namijenjena: učenicima osnovne škole
Sudjelovanje na radionici je besplatno.
Sudionici će se upoznati sa zaboravljenim kasnoantičkim obrambenim sistemom Claustra Alpium Iuliarum, koji je 4. stoljeću bio najveći rimski arhitekturni doseg na području današnje Slovenije i Hrvatske. Sagrađen na prostoru od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, na području koje su Rimljani nazivali Julijske Alpe, a sastojao se od zidova, kula, utvrda i utvrđenih gradova te s njima povezanim zgradama u zaleđu. Radionica kroz replike upoznaje sudionike sa životom jednog kasnoantičkog vojnika. Replike odjeće, oružja, zaštitne opreme, svakodnevnih predmeta kao što su torba, set za jelo i pisanje, toaletni pribor, lucerna omogućavaju nam bolje upoznavanje života vojnika koji je bio stalno u pokretu.

STRUČNO VODSTVO
GRADINA SOLIN
vrijeme održavanja: 20. lipnja 2021. od 10 do 12 sati
Uz stručno vodstvo arheologa Ranka Starca, kustosa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, zainteresirani će građani posjetiti pretpovijesnu i kasnoantičku gradinu Solin iznad Glavani na zapadnom rubu općine Kostrena. Ondje se uz obilazak dijelova kasnoantičkog fortifikacijskog sklopa na Solinu predstavlja i povijest te sudbina kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarium, čije je ishodište i glavni logističko-upravni centar bila upravo Tarsatika.
Za obilazak Solina potrebna je lagana, ali čvrsta obuća zbog krševitog terena, a potrebno je ponijeti i osvježenje.
Okupljanje je u 10 sati na parkiralištu ispred Plodina u Kostreni, odakle se automobilima ide do podnožja brijega, a potom se makadamskim putem, laganim usponom dolazi do lokaliteta. Nakon obilaska lokaliteta vraća se pješice istim putem do automobila.

Zbog ograničenog broja sudionika (25) potrebna je najava: porukom na Facebook, na e-mail nepokoj[at]ppmhp.hr, ili broj telefona 051/213-578.

 

Skip to content