Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

GINA SINOZICH, samouka i osebujna australska slikarica, započela je svoj slikarski put u svojoj 70. godini života kako bi unucima prenijela priču o svom porijeklu, mladosti i doseljenju u Australiju. Rođena 1930. godine u istarskom selu Paroni pokraj Sušnjevice, 1957. zajedno sa suprugom Eugenom i dvoje djece, odlučila je potražiti bolji život u Australiji. Već 2003. godine kompletirala je seriju od 14 slika za Australski nacionalni pomorski muzej oslikavajući svoj dolazak iz Hrvatske u Australiju. Naivom u stilu i razigranošću tonova, njezine slike govore njezinu osobnu priču nade, gubitka i hrabrosti, kao i doživljaja njezine nove domovine.

Gina je u svibnju 2018. godine Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka poklonila 24 slike koje predstavljaju presjek njezinog slikarskog rada, kao i iseljeničkog života. Ovime naš muzej postavlja temelj nove Zbirke iseljeništva.

Svečana inauguracija ove donacije je upriličina u Velikom atriju Guvernerove palače danas, 23. 5. u 17 sati te će se moći pogledati do 20. 6.

Skip to content