Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo. IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente Ex Oriente Film a Udruga UKUS tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata, najavili su danas na konferenciji za medije Aleš Suk, Željka Suková i Jelena Androić iz UKUS-a.

Na konferenciji su im se pridružili i neki od polaznika radionice, Kristijan Vučković, Ana Jurčić i Marta Batinić, koji su razvoj svojih filmova počeli u sklopu platforme REFINERI u travnju ove godine. Uime domaćina radionice, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, dobrodošlicu je poželjela i ravnateljica muzeja Tea Perinčić.

Od ponedjeljka 20. srpnja u Rijeci će boraviti 30-ak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju, i to iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske. Boravit će i 14 njihovih mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojnih gostiju, zastupnika TV kuća, distribucija i fondova.

Među njima se primjerice nalazi Nino Kirtadzé, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali broje međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance, nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac Naftovod u susjedstvu koji gledamo u Art-kinu, te nominaciju za Oscara za glumu. Zatim su to Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma čiji će redateljski potpis javnost moći upoznati u Art-kinu, kroz Mačke u Rigi, pogled na glavni grad Latvije mačjim očima i ušima, i Pravu količinu nasilja, hibridni film posvećen zbivanjima u bujajućem predgrađu Los Angelesa.

Mentor radionice je i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, zatim ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac 66 sezona, te austrijski producent Ralph Wieser koji je među ostalim producirao film Plati i ženi i aktivističku TV seriju Wastecooking. Istaknimo i dva hrvatska autora – nagrađivanog transmedijskog umjetnika Dalibora Martinisa čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku, te kultnog hrvatskog redatelja, crnovalovca Lordan Zafranović čije ćemo kratkometražne filmove iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih gledati u Art-kinu. Svi će navedeni, i drugi mentori radionice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati inspirativna predavanja otvorena za javnost.

UKUS i IDF program izvode uz potporu HAVC-a, Zaklade Kultura nova, Grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, MEDIA programa EU, Ministarstva kulture Češke i Kinematografskog fonda Češke, te u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, Art-kinom Croatia i beach barom Pajol.

PREDAVANJA U POMORSKOM I POVIJESNOM MUZEJU HRVATSKOG PRIMORJA

Ponedjeljak, 20.07. 2015., 17.00 – 18.30, Mramorna dvorana, 1. kat

IIKA VEHKALAHTI, Objekt i subjekt u dokumentarnim filmovima, predavanje

Utorak, 21.07. 2015., 10.00 – 11.30, Mramorna dvorana, 1. kat

PETER KEREKES, Istraživanje u okviru dokumentarnog filma, predavanje

18.00 – 19.30, Mramorna dvorana, 1. kat

MIKAEL OPSTRUP, Umijeće predstavljanja filma koji još uvijek ne postoji, predavanje

Srijeda, 22.07. 2015., 10.00 – 11.30, Mramorna dvorana, 1. kat

JON BANG CARLSEN, masterclass

17.00 – 18.30, Pedagoški kabinet, 1. kat

RALPH WIESER, case study filmova “Plati i ženi” i “Wastecooking”

Srijeda, 22.07. 2015., 17.00 – 18.30, Mramorna dvorana, 1. kat

DALIBOR MARTINIS, About Data recovery, masterclass

Četvrtak, 23.07. 2015., 10.00 – 11.30, Mramorna dvorana, 1. kat

IVANA PAUEROVA MILOŠEVIĆ & ROBERT ZUBER, Kreiranje žanrovskog profila i suradnja s individualnim i neovisnim produkcijama / redateljima i producentima, predavanje

17.30 – 19.00, Mramorna dvorana, 1. kat

LORDAN ZAFRANOVIĆ, masterclass

Petak, 24.07. 2015., 15.00-16.30, Mramorna dvorana, 1. kat

NINO KIRTADZE, O „Naftovodu iz susjedstva“, masterclass

Skip to content