Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

DOGAĐANJA U VELJAČI


MANIFESTACIJA

NOĆ MUZEJA 2019.
vrijeme održavanja: 1. veljače 2019. od 18 do 01 
tema: Muzeji – inovacije i digitalna budućnost 
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka Noć muzeja 2019. obilježit će bogatim programom vezanim uz digitalne tehnologije i multimediju te njihovo korištenje u prezentaciji i istraživanju kulturne baštine. Bit će organizirana predavanja, prezentacije, radionice za djecu, predstava koju će izvesti Dramci iz Guvera, projekcija filma, stručna vodstva po stalnom muzejskom postavu a moguće je posjetiti i aktualne izložbe. Više na linku.


IZLET
CLAUSTRA+  PLANINARSKI IZLET PO CLAUSTRI: KOSTRENA –RIJEKA
 
besplatni cjelodnevni planinarski izlet
vrijeme održavanja: nedjelja, 3. veljače 2019.

Više na linku.IZLOŽBA
ARENA I OKOLNI PARKOVI – NEKAD I DANAS

otvorenje izložbe: 8. veljače 2019. u 18 sati
izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2019.
Izložba ”Arena i okolni parkovi – nekad i danas” daje pregled parkova i javnih zelenih površina koji se nalaze neposredno uz najznačajniju rimsku građevinu na tlu Hrvatske, pulski amfiteatar, iz kojeg su njene vizure najljepše. 


IZLOŽBA

Računski strojevi

otvorenje izložbe: 24. siječnja u 18h

tema: Na izložbi će biti predstavljeni primjerci strojeva za zbrajanje iz različitih vremenskih razdoblja te biti objašnjena osnovna načela rada mehaničkih računskih strojeva iz fundusa Tehniškog muzeja Slovenije.IZLOŽBA

Morski puti
U Noći muzeja izložbom keramike “Morski puti”, predstaviti će se rad Udruge za kreativno staralaštvo “Vali” iz Kostrene.

izložba ostaje otvorena do 10. veljače 2019.


AKTUALNE IZLOŽBE:

IZLOŽBA
SPOMEN CRKVA SV. DUHA U JAVORCI – “BAZILIKA MIRA”

izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2019.

Spomen crkvu sv. Duha u Javorci izgradili su 1916. vojnici 3. gorske brigade XV. austro-ugarskog korpusa, vlastitim dobrovoljnim prilozima dok nisu bili na borbenim linijama. Podignuta je na rubu Soške fronte, u samo 184 dana, prema planovima bečkog umjetnika Remigiusa Geylinga, kao trajni spomen poginulim austro-ugarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu. Osobito se ističe izuzetno smirujući i skladan interijer u dominantnim modrim tonovima, u kojemu se nalaze i hrastove ploče s imenima 2565 palih vojnika.
Više na linku.


IZLOŽBA
RIGOJANČI – LJUBAV KAO SLATKO NADAHNUĆE
izložba ostaje otvorena do 4. veljače 2019.

Zajednička izložba Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja Peak&Poke slijedi dva smjera – prvi u kojem se predstavlja grad Rijeka / Fiume u vrijeme koje se u Europskoj povijesti spominje kao “la bell epoque” (lijepo doba), a drugi priču vezanu uz kolač Rigojanči koji je dobio ime po mađarskom romskom violinistu Rigu Jansci.

Više na linku.

Skip to content