Događanja u veljači
Datum:
veljača 2023.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
autori muzeološke koncepcije: Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić
autor izvedbenog projekta stalnog postava: Sanjin Kunić
recenzenti: dr. sc. Darko Babić i dr. sc. Žarka Vujić
autor multimedijskih sadržaja: Igor Crnković

Muzejska zbirka Kastavštine, dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nakon obnove ponovno je otvorila vrata posjetiteljima. U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.
Prva tema predstavlja nastanak prvotnog naselja i razvoj grada Kastva kroz vrijeme, druga tema posvećena je školstvu, kastavskim društvima i preporodnom razdoblju u Kastavštini, a treća tema prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvoga svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i stradanje stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima.
Postavljena je i izložba fotografija „Iz muzejskog vremeplova“ na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.

IZLOŽBA
AKVIZICIJE ’22
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice: Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić, Andrea Zubović
izložba ostaje otvorena do travnja 2023.

U sklopu manifestacije Noć muzeja, s temom „Muzeji su važni“, u muzeju je postavljena izložba na kojoj je predstavljen dio predmeta koji su darovani, otkupljeni ili su pravnom stečevinom 2022. godine postali dio muzejskog fundusa. Izloženi su i plakati koji prikazuju korisnike i suradnike muzeja i njihova razmišljanja o značenju muzeja. Tako su predstavljeni istraživač koji koristi muzejsku građu i dokumentaciju, dijete koje sudjeluje u muzejskim radionicama, književnica koja je u Muzeju predstavila svoju knjigu te suradnik uključen u inovativne aktivnosti kojima Muzej u svoj rad nastoji izravnije uključiti lokalnu zajednicu.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13
izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA „ŽENE U MUZEJU“
voditeljica radionice: Andrea Zubović
vrijeme održavanja: 11. veljače 2023. od 9 do 13 sati
cijena: 5,31 €

Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, a primjerena je djeci s invaliditetom i s teškoćama u razvoju. Na radionici će se obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti koji se, odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava od 2015. godine s ciljem promicanja ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti.

ŠKOLSKI PRAZNICI U MUZEJU
RADIONICA „NAŠE DJETINJSTVO“
radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina
voditeljica radionice: Andrea Zubović
vrijeme održavanja: 20. – 24. veljače 2023., svaki dan od 11 do 12.30 sati
cijena: 6,64 € (za petodnevnu radionicu)

Radionica „Naše djetinjstvo“, uz izložbu „Djetinjstvo iza željezne zavjese“, spojit će generacije koje su odrastale uz različite, a opet vrlo slične igračke i igre. Četiri će dana polaznici proučavati stare igre i izrađivati nove, a peti dan radionice povezat će iskustva iz djetinjstva baka i djedova, roditelja i djece! Ove školske praznike obilježit ćemo veseljem i zaigranošću djece, a nadamo se i odraslih, jer – riječima Antoine de Saint-Exuperyja, autora „Malog princa“ – “Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)”

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h

IZLOŽBA
MAŠKARE I ZVONČARI LIPE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Mjesni odbor Lipa
autorica: Petra Maštrović Kušić
suradnice: Sanja Afrić i Đeni Šamanić
izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2023.

Na izložbi je predstavljeno pokladno razdoblje od Antonja, 17. siječnja do paljenja pusta u Lipi tj. do Pepelnice, u srijedu 22. veljače. Maškare na dan pusta obilaze kuće, a mještani ih daruju jajima, kobasicama i pancetom. Poseban naglasak na izložbi je na zvončarima. Osnovani su 2007. godine, a od ostalih zvončara Općine Matulji razlikuju se po zelenoj boji košulje, zelenoj prugi na bijelim hlačama (inspiracija šumom budući da se većina Lipljana bavila šumarstvom) i klobukom od brinja i rožica od krep papira.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content