Događanja u veljači
Datum:
Veljača 2022.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
https://ppmhp.hr/
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

IZLOŽBA
NOVE AKVIZICIJE CIVILNE MUZEJSKE ZBIRKE
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Građansko muzejsko vijeće
Izložba je otvorena do 20. veljače 2022.

Izložbom „Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke” Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka javnosti predstavlja predmete koje su građani – na temelju drugog Javnog poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku „Kako želimo da nas pamte?“ – predložili za Civilnu muzejsku zbirku.
Javni natječaj raspisalo je Građansko muzejsko vijeće Muzeja, a građani su od 6. travnja do 30. rujna 2021. mrežnim putem predlagali predmete koji će dijelom fundusa Muzeja postati temeljem njihovih prijedloga i odabira.

Građansko muzejsko vijeće (GMV) osnovano je u siječnju 2019. godine čime je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, prvi u Hrvatskoj, u svoju djelatnost uključio zajednicu, implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima, započeo s procesom demokratizacije, intenzivirao svoju prilagodbu potrebama zajednice, a i prikupljačkoj djelatnosti počeo je pristupati na drugačiji način. Utemeljenjem
Civilne muzejske zbirke u čijem stvaranju sudjeluju građani, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka počeo je prikupljati predmete koji će budućim naraštajima pomoći u interpretaciji i kontekstualizaciji vremena u kojem živimo danas.
Ove su godine za Civilnu muzejsku zbirku građani odabrali:
1) Nagrade volonterima EPK 2020.,
2) Reportažu Kanala Ri o herojima koronapandemije,
3) Značku i fotografiju Hitne medicinske pomoći 1950-ih
4) Online program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku,
5) Prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19 – KBC Rijeka

No na izložbi su predstavljena i dva prijedloga koja nisu postala dio fundusa, a to su „Zoomanje“ kako ga je nazvao predlagatelj i spot „Modra“ u kojem snimke Ivana Banovića prikazuju Rijeku u vrijeme potpunog lockdowna 2020. godine.

IZLOŽBA
UPOZNAJMO FRANKOPANE
organizatori: Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba je otvorena do 20. ožujka 2022.
Od Dujma do Frana Krste, od Krka do Bečkog Novog Mjesta, od 1118. do 1671. godine… Više od pet i pol stoljeća hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Nema važne društvene i političke dužnosti i uloge koju nisu obnašali; bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne uljudbene isprave zabilježene na hrvatskom jeziku glagoljičkim pismom. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja.
Na izložbi je prikazan samo djelić njihove priče, a za nastavak treba poći Putovima Frankopana.

VALENTINOVO
NAGRADNI NATJEČAJ
ANA I PETAR ZALJUBLJENI PAR
Obilježavajući Valentinovo, Dan zaljubljenih, Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana organizira kreativnu aktivnost namijenjenu djeci od 7 do 12 godina koja se pozivaju na sudjelovanje u nagradnom natječaju „Ana i Petar zaljubljeni par“.

Natječaj se temelji na jednoj od najljepših ljubavnih priča u povijesti, onoj Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog. Među brojnim pričama o životu najpoznatijih velikaških obitelji – Zrinskih i Frankopana – ona je uvijek izvor inspiracije, a oproštajno pismo Petra Zrinskog supruzi Ani Katarini koje je poslao večer uoči smaknuća, smatra se najljepšim i „najljubavnijim“ pismom ikad napisanim na hrvatskom jeziku.
I zato se najmlađi prijatelji Rute pozivaju da – inspirirani ovom ljubavnom pričom – i sami napišu ljubavno pismo posvećeno nekoj, njima posebnoj, osobi. Stvarnoj ili tek onoj iz mašte.
Nagradni natječaj bit će objavljen 1. veljače 2022. na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, a imena dvoje pobjednika bit će objavljena 14. veljače 2022.

ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi edukativno-kreativne programe Čudotvornice. Edukativni programi se održavaju na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u
perivoju, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta u prostoru Mramorne dvorane. Prema kriteriju površine prostora za održavanje fizičke udaljenosti u Mramornoj dvorani Guvernerove palače može boraviti najviše 10 polaznika radionice.

Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a sve promjene u radu s korisnicima Muzej će objavljivati na svojim web stranicama i u medijima.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja i prilagođen je preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.
Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog početka izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav – za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.
Ulaz u Muzej na lokaciji u Guvernerovoj palači slobodan je i u utorak 4. siječnja 2022., za vrijeme trajanja izložbe „Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta“.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content