Događanja u travnju
Datum:
travanj 2024.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

IZLOŽBA
LICA GLADI: SIT GLADNOM NE VJERUJE
organizator: Etnografski muzej Zagreb, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice: dr. sc. Tanja Kocković Zaborski (Etnografski muzej Zagreb), dr. sc. Melanija Belaj (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb)
autor vizualnog identiteta i likovnog postava: Studio Bilić Müller
otvorenje izložbe: 5. travnja 2024. u 12 sati u izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba će biti otvorena do 12. svibnja 2024.

U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu.
Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Iako je fokus na Hrvatskoj, posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu.

Gladi smo, kao činjenice, postali svjesniji tijekom kriznih vremena koja su pogodila svijet poput pandemije i lockdowna, a u Hrvatskoj i potresa u Zagrebu i okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji (u Petrinji, Sisku i Glini). I rat u Ukrajini mijenja gospodarsku sliku Europe, ali i svijeta te utječe na raspodjelu hrane i njezinu dostupnost.
Temi gladi autorice su pristupile s tri aspekta: borba protiv gladi, glad kao političko sredstvo te odnos gladi i tijela, a cilj izložbe „Lica gladi“ i aktivnosti uz nju jest podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane.

IZLOŽBA
DOTAKNI SVIJET
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije
autor: Ivo Mileusnić
suradnja i promocija: Udruga Filmaktiv
otvorenje izložbe: 25. travnja 2024. u 12 sati u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba će biti otvorena do 25. rujna 2024.

Na izložbi – postavljenoj prigodom obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Udruge slijepih PGŽ – bit će predstavljena pomagala za slijepe i slabovidne osobe, koja je, povodom 70. obljetnice djelovanja, Udruga slijepih PGŽ darovala Muzeju. Uz pomagala će biti izložene rukotvorine i umjetnički radovi članova Udruge slijepih nastali na Kreativnoj radionici pod vodstvom Mirjane Marin te radovi umjetnika Emila Mandarića, predsjednika Udruge i dugogodišnjeg suradnika Muzeja.

Cilj izložbe je osvijestiti javnost o potrebama slijepih osoba u svakodnevnom životu i predstaviti na koji način slijepe osobe, uz pomoć različitih pomagala, mogu zadovoljiti svakodnevne potrebe, educirati se i sudjelovati u različitim aspektima društvenog života. Danas je većinu pomagala zamijenila uporaba suvremene tehnologije na računalima i pametnim telefonima pa izloženi predmeti predstavljaju zanimljiv dio tiflotehničke baštine.

Predmeti darovani Muzeju prikazuju razvoj različitih pomagala koja su slijepim osobama omogućila da obavljaju sve one životne aktivnosti koje često uzimamo zdravo za gotovo. Tako su na izložbi predstavljena pomagala za ručno i strojno pisanje na braici, računanje, vaganje ili mjerenje dužine, preslušavanje audio zapisa ili mjerenje vremena. Izloženi su i vrijedni primjerci džepnih i ručnih satova za slijepe, kao i kolekcija bijelih štapova kojima se slijepe osobe snalaze prilikom kretanja u prostoru. Tu su i setovi za društvene igre prilagođeni slijepim osobama kao i fotografije slijepih na različitim sportskim natjecanjima.

Izloženi predmeti svjedočanstva su o korisnicima pomagala, slijepim osobama iz našeg kraja čije nam životne priče svjedoče o značenju djelovanja Udruge slijepih u proteklih 75. godina postojanja.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

RADIONICA
KULTURA SVIMA — SMJERNICE ZA INKLUZIVNE KULTURNE PRAKSE ZA OSOBE OŠTEĆENA VIDA
organizator: Udruga Filmaktiv
voditeljica radionice: dr. sc. Morana Vouk Nikolić, Tifološki muzej, Zagreb
vrijeme održavanja: 25. travnja u 13.30 u Mramornoj dvorani Muzeja

Uz izložbu Dotakni svijet bit će organizirana radionica o razvoju inkluzivnih kulturnih praksa za osobe oštećena vida. Senzibilizacija javnosti za problematiku slijepih i slabovidnih posjetitelja kroz radionicu donosi primjere inkluzivnih praksa kroz prikaz mogućnosti prilagodbe prostora, sadržaja i komunikacije. Radionica je organizirana kao aktivnost u sklopu projekta Kultura svima, financiranog sredstvima programa Impact4Values i Ureda za udruge, koji ima za cilj povećanje svijesti o važnosti inkluzije kao i povećanja inkluzivnih aktivnosti i sadržaja u kulturi.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

PROGRAM
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
zimsko radno vrijeme – od 1. listopada 2023. do 1. lipnja 2024.
utorak i četvrtak: 10 – 12 sati
srijeda: 18 – 20 sati
ostale dane prema dogovoru

U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.

Postavljena je i izložba fotografija „Iz muzejskog vremeplova“ na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak, četvrtak, petak od 10 do 14 h
srijeda od 12 do 19 h
subota od 10 do 18 h
nedjelja, ponedjeljak, blagdani i državni praznici zatvoreno

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content