Događanja u travnju
Datum:
travanj 2023.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

IZLOŽBA ILUSTRACIJA
NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO
organizatori: Primorsko-goranska županija, Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autor ilustracija: Vedran Klemens
trajanje izložbe: 24. travnja do 2. svibnja 2023. na izložbenim postamentima na Korzu

Izložba „Navik on živi ki zgine pošteno“ organizira se povodom dana pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, koji se obilježava 30. travnja.
Na dvadeset ilustracija na duhovit su način prikazani neki od kaštela, likovi Frankopana i poznate uzrečice vezane uz njih. Tako ilustracije, poput stickera, komuniciraju s publikom. Frankopani u stripu i na stickerima nov su način promocije ovog projekta kojim se Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana nastoji približiti i mlađim naraštajima.

Vedran Klemens, diplomirani dizajner sa zagrebačkog Studija dizajna te diplomirani slikar zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, jedan je od najboljih ilustratora svoje generacije. Osebujnog, zaigranog autorskog izričaja vješto ilustracijom komentira najrazličitije događaje.

IZLOŽBA
AKVIZICIJE ’22
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice: Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić, Andrea Zubović
izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2023.

Na izložbi „Akvizicije ’22“ predstavljen je dio predmeta koji su darovani, otkupljeni ili su pravnom stečevinom 2022. godine postali dio muzejskog fundusa.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13
izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
SOTLAR I SOTLARICA – PORTRET JEDNE OBITELJI KROZ PREDMETE I PRIČE KOJE SU NAM OSTAVILI
izdavači: Vesna Kolić, Udruga u kulturi „Stol“ iz Kraljevice
autorica: Vesna Kolić
vrijeme predstavljanja: 6. travnja 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Riječ je o poučnoj, dirljivoj i duhovitoj priči o nasljeđu i odrastanju u obitelji iz Križišća, nadimka „Sotlar“, riječi koja se odnosi na sedlarski obrt, a zanimanje je jednoga od središnjih likova u knjizi. Autorica priču prenosi kroz zanimljive dokumente i zaboravljene predmete.
Knjiga je objavljena uz potporu Grada Kraljevice i Turističke zajednice Grada Kraljevice.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

FESTIVAL ZNANOSTI
CIKLUS RADIONICA
INDEFICIENTER
voditeljica radionica: Andrea Zubović
vrijeme održavanja:
24. travnja od 10 do 11 sati – radionica za djecu predškolskog uzrasta
25. travnja od 10 do 11 sati – radionica za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole
26. travnja od 10 do 11.30 sati – radionica za učenike od 5. do 8. razreda
27. travnja od 10 do 11.30 sati – radionica za učenike srednje škole

I ove se godine – ciklusom radionica – Muzej uključuje u program Festivala znanosti čija je tema „Priroda i društvo“. Radionice su namijenjene djeci od predškolskoga do srednjoškolskog uzrasta, a temom su vezane uz more, rijeke, kanale, izvore, potoke, kišu i ostale vode koje Rijeku čine jedinstvenim gradom. Prilagođene uzrastu i mogućnostima sudionika.
Program radionica je besplatan, a potrebna najava na e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili telefonom na broj 051/213-578.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
zimsko radno vrijeme – od 1. listopada do 30. svibnja:
utorak i četvrtak: 10 – 12 sati
srijeda: 18 – 20 sati

Muzejska zbirka Kastavštine, dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nakon obnove ponovno je otvorila vrata posjetiteljima. U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.
Postavljena je i izložba fotografija „Iz muzejskog vremeplova“ na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h

TJEDAN KOMEMORACIJE
25. do 30. travnja 2023.
Ulaz na sva događanja u ovom tjednu je slobodan.

PREDAVANJE
DREŽNICA PAMTI – MATERIJALNA KULTURA OTPORA I OTPORNOST KOLEKTIVNOG SJEĆANJA
predavačica: dr.sc. Sanja Horvatinčić, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.
predavanje će se održati 28. travnja 2023. u 17 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti

Na predavanju će biti predstavljen međunarodni istraživački projekt „Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941. – 1945.“. Projekt je započet 2019. godine pri Institutu za povijest umjetnosti, a temelji se na interdisciplinarnoj istraživačkoj suradnji i terenskom radu s lokalnom zajednicom kao metodološkim osnovama otvaranja kritičkih perspektiva na fenomene poput društvenog sjećanja i proizvodnje baštine. Tema je projekta povijest i baština drežničkog kraja, jednoga od ključnih poprišta partizanske borbe u Drugome svjetskom ratu. Kroz četiri tematske „sonde“, povezane s lokalitetima na kojima su 2020. i 2021. godine provođena arheološka istraživanja, predstavit će se povijesna iskustva drežničke, ali i brojnih drugih zajednica u Hrvatskoj i šire. Svaka tematska „sonda“ bit će predstavljena arheološkim predmetima, fotografijama te znanstvenim rezultatima interdisciplinarnog istraživanja.

EDUKATIVNA ŠETNJA I RADIONICA
LIPA ŠETA
vrijeme održavanja: 29. travnja od 10 do 13 sati

U suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka održat će se edukativna kružna šetnja liburnijskim krasom i radionica izrade herbarija. Početna je točka ispred Memorijalnog centra.

IZLOŽBA
BOĆANJE I BOĆARSKO PRIGOVARANJE
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica: Ivana Šarić Žic
vrijeme održavanja: od 29. ožujka do 30. travnja 2023.

Boćate li? Ili igrate na balote? Neovisno o odgovoru, možda se pitate zašto muzej priređuje izložbu u čast boćanja?
Život uz more, na otvorenome, uz opušteno druženje, ocrtava romantičnu sliku Mediterana, odakle boćanje i vuče podrijetlo. Ta tradicionalna igra, kojoj je osnovni cilj kotrljanjem ili bacanjem boće približiti se glavnoj kugli, tzv. bulinu, odražava specifičan način života ovih prostora. To je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat. Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u našem je fokusu ono „tradicionalno“, „starinsko“ boćanje. Dva oblika jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje.

KOMEMORACIJA
LIPA PAMTI
vrijeme održavanja: 30. travnja
Povodom 79. obljetnice stradanja sela Lipa

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Ostale objave

Vespa i Kvarner

Vespa i Kvarner

organizator: Vespa Klub Rijeka autori: Igor Pavić, Danijel Teslak fotografije: Dorian Bogut, VK Rijeka, AMD Matulji, Igor Puž 6. rujna do 12. rujna 2023.  U sklopu manifestacije Crovespa 2023. u našem je perivoju postavljena izložba na kojoj je predstavljeno...

Pročitajte više
Iskazivanje interesa za zakup poslovnog prostora

Događanja u rujnu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA SJETI SE MENE organizatori: Hrvatski restauratorski zavod, Pomorski i...

Pročitajte više
Skip to content