Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

IZLOŽBA
Zlatovez na području istočne Hrvatske
autorica: mr. sc. Janja Juzbašić
organizatori: Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” Županja i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
otvorenje: 4. srpnja 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 26. kolovoza 2019.

Izložbom Zlatovez na području istočne Hrvatske predstavlja se jedan u nizu tradicijskih oblika vezova koji se na čitavom području Slavonije, Baranje i Srijema nazivaju zlatovez, vezovi zlatom ili vezovi zlatem. Zlatovez pripada skupini najskupocjenijih tradicijskih vezova čija je pojava i izrada uvelike ovisila o imovinskom stanju obitelji.
Na izložbi će biti predstavljeni različiti tradicijski predmeti urešeni zlatovezom koji po nekim specifičnostima i nadasve svojom skupocjenošću predstavljaju još jedan oblik umješnosti slavonskih, baranjskih i srijemskih Šokica u kreiranju i oblikovanju svečanoga ruha kao i ostalih svečanih predmeta.
Bit će predstavljeno gotovo 150 komada pojedinačnih predmeta, različite veličine i namjene, ukrašenih tehnikom zlatoveza, kao i 10-ak kompleta muške i ženske nošnje također urešenih tehnikama zlatoveza, naskorz, priko/preko papira, ubjerano, prikupljenih iz više slavonskih muzeja te iz nekoliko obiteljskih ostavština.

Ova vezilačka vještina, koja se smatra simbolom identiteta Slavonije, proglašena je rješenjem Ministarstva kulture nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a sve u svrhu kontinuirane brige i potpore očuvanju ovog neprocjenjivog umijeća.

Realizacija ove izložbe u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka rezultat je suradnje ovih dviju muzejskih institucija, započete gostovanjem izložbe “Tržnica-trbuh grada” u Županji.

IZLOŽBA
U mreži putova
organizator: MuzejaGrada Crikvenice
autori izložbe: Stjepan Špalj i Tea Rosić
stručna suradnica: Mirela Slukan-Altić
izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza 2019.

Stari putovi, staze i ceste Vinodola tema su izložbe U mreži putova koja obrađuje gustu mrežu kojom je ispresijecan primorski krajolik, pokušavajući dati odgovor na pitanja: tko je i kada gradio ove komunikacije, njima se koristio i kamo vode? Autori izložbe obradili su stare putove Vindola nastale u razdoblju od početka 18. do polovice 19. stoljeća na prostoru od Drivenika do Bribira, s pripadajućim priobaljem i zaleđem.
Na izložbi su izdvojene glavne dionice koje su u navedenom razdoblju predstavljale žile kucavice gospodarskog i društvenog života. Izložba ima povijesno-etnografski pristup temi, kao samo jedan od mogućih načina razumijevanja povijesne cestogradnje Vinodola. Brojnim kartografskim prikazima, fotografijama i video materijalom obrađena je ova zanimljiva ali ujedno i zanemarena graditeljska baština.

Skip to content