Događanja u srpnju
Datum:
srpanj 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
Muzej je uključen u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te je dobio oznaku “Safe stay in Croatia“ koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Tako su, zahvaljujući dobivenoj oznaci “Safe Stay in Croatia“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke – Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti sigurna mjesta za posjet.
Muzej je i partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju, u svim njegovim zatvorenim, javnim i radnim prostorima je 100.
IZLOŽBA
MIKI MAUS I(ZA) ŽELJEZNE ZAVJESE
autori: Tea Perinčić, PPMHP i Svetozar Nilović, Peek&Poke
dizajnerica: Vera Ružić, Kabinet 13 d.o.o.
autor vizuala: Ivan Antunović
otvorenje izložbe: 30. srpnja 2021. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2022.
Walt Disney, pionir američkog animiranog filma i vlasnik Walt Disney Company koju je 1923. osnovao s bratom Royem, jedna je od najvažnijih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim je dugometražnim crtanim filmovima obilježio djetinjstvo mnogih naraštaja diljem svijeta. Likovi poput Miki Mausa, Paje Patka, Šilje, Plutona, psića Švrće i ostalih “diznijevaca“ i danas plijene pažnju mlađih generacija, a sve su prisutniji i kao vizuali na mnogim uporabnim predmetima i odjeći.
Izložba “Miki Maus i(za) željezne zavjese“ podsjetnik je na odrastanje uz Disneyeve likove u vrijeme socijalističke Jugoslavije koja je, za razliku od nekih drugih zemalja istočne Europe, imala pravo na reprodukciju Disney igračaka, slikovnica i crtanih filmova. Na izložbi će biti predstavljene igračke bivše tvornice Biserka iz Zagreba, slikovnice, plakati, knjige, video-kazete i filmovi te drugi predmeti s motivima Disneyevih likova iz Zbirke igračaka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Zbirke Peek&Poke muzeja. Jedan od zanimljivijih predmeta na izložbi bit će moped „Švrćo“ iz Tvornice motora Zagreb.
Svjetski uspjeh tvrtke Disney nije mogao ostati nezapažen među ljubiteljima animirana filma u svijetu pa tako i među onima iza tzv. Željezne zavjese, iako je Walt Disney bio velik protivnik komunizma te navodno nije dopuštao izdavanje licence za svoje proizvode u države „iza Željezne zavjese“.
Na izložbi će biti predstavljena i Zagrebačka škola crtanog filma od osnutka 1954. kad je još pod izravnim utjecajem Disneyevih predložaka do stvaranja vlastita prepoznatljivog izričaja koji je, potkraj pedesetih godina prošlog stoljeća, čini svjetski poznatom. Nastaju filmovi koji će svojom originalnošću zadiviti svijet – “Surogat“, animirani film Dušana Vukotića iz 1961. godine, prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film, ali i niz popularnih crtića koji su obilježili odrastanje u „Jugoslaviji kasnog socijalizma“ kao što su „Baltazar“ i „Mali leteći medvjedići“. Na izložbi će biti izložen i hrvatski Oskar.
IZLOŽBA
ISPRIČAT ĆU TI PRIČU
organizator: Arheološki muzej Zadar
autorica izložbe: Timka Alihodžić, viša kustosica
otvorenje izložbe: 8. srpnja 2021. u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2021.
Tema gostujuće izložbe Arheološkog muzeja iz Zadra su običaji pokapanja u antičkom Zadru. Autorica je na temelju rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušala bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi predstavljeni na izložbi. Svaki grob priča svoju priču, a promatranjem svih njegovih komponenta, od rituala pokapanja do priloga, uz malo mašte, barem nakratko može se oživjeti sjećanje na preminulu osobu. Vjerujući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući su pokojnicima pripremali raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjena nakita. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi, ali u sklopu grobne cjeline pomažu oživjeti sjećanje na umrlu osobu čija duša lebdi u svijetu sjena.
Izložba je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.
IZLOŽBA
RIJEČKA ZAVIČAJNOST ILI KAKO POSTATI GRAĐANIN RIJEKE
autori: Tea Perinčić, PPMHP i Markus Leideck, DARi
autor dizajna izložbe: Željko Maletić
izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2021.
Na izložbi “Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke“ predstavljene su diplome iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Državnog arhiva u Rijeci koje je izdavalo Gradsko vijeće Rijeke u razdoblju od 17. do 19. stoljeća. Diplomama su se dodjeljivala građanska prava rođenima u Rijeci ili onima koji su u Rijeku doselili i pravo su punopravnog građanstva zaslužili svojim radom, doprinosom gradu i građanima kao i svojom financijskom moći.
ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka započeo je s radom Čudotvornice. Edukativni programi do daljnjeg se održavaju online i na otvorenom prostoru i to na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u perivoju ukoliko to dozvole vremenski uvjeti.
Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja – Muzejsku zbirku Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti – također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.
Ukoliko dođe do promjena mjera zaštite od bolesti uzrokovane koronavirusom koje će utjecati na rad Muzeja i odvijanje edukativnih programa, bit će objavljeno na mrežnim stranicama Muzeja.
LJETNI PRAZNICI U MUZEJU 2021.
I ovoga srpnja Ljetne praznike u Muzeju provodimo u perivoju naše Guvernerove palače! Čudotvornica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka tijekom ljetnih praznika organizira dvije kreativne radionice za djecu. Moguće je prijaviti se na obje radionice.
LIKOVNA RADIONICA „JA, GUVERNER“ –
Ove godine postajemo pravi kipari! Na radionici „Ja, guverner“ djeca će u samo pet dana savladati tehnike modeliranja u glini i kaširanja te izraditi svoju prvu pravu skulpturu. Svoje će radove posljednji dan izložiti na izložbi.
vrijeme održavanja: 12. – 16. srpnja 2021. od 17 do 18.30 sati
voditeljica: Nina Lekić, likovna pedagoginja
Radionica je namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta.
ISPRIČAT ĆU TI PRIČU
Radionica je organizirana uz istoimenu gostujuću izložbu Arheološkog muzeja Zadar. Na njoj će djeca učiti o antičkim običajima i vjerovanjima. Ova je radionica posebna i vrlo značajna jer je prilagođena slijepim osobama te će polaznici imati priliku učiti o tome kako slijepe osobe čitaju i pišu, igraju igre, i još mnogo toga!
vrijeme održavanja: 12. – 16. srpnja, 18.30 do 20 sati
voditeljica: Andrea Zubović, muzejska pedagoginja
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Prilagođena je slijepoj i slabovidnoj djeci.
Cijena svake radionice (za svih pet dana) je 50 kuna po sudioniku.
* Za polaznike dramske radionice “Dramci iz Guvera” i likovne radionice “MuMA” pohađanje radionice u sklopu programa Praznici u Muzeju je besplatno! *
Zbog ograničena broja sudionika (10-ero na svakoj radionici) potrebna je najava na:
cudotvornica[at]ppmhp.hr ili na tel. 051/213-578.
Radionice se održavaju u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka poštujući važeće epidemiološke mjere.
Pri dolasku u Muzej prvoga dana radionice roditelj ili skrbnik ispunjava prijavnicu s podacima djeteta te se izjašnjava oko suglasnosti za fotografiranje.
ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Zubović
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
FRANKOPANI
Frankopani su bili jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji koji su se ženidbom povezali s drugom moćnom plemićkom obitelji Zrinski. Potječu s otoka Krka, odakle su, u službi pod mletačkim, ugarskim i habsburškim gospodarima, svoju vlast proširili na kopno te su u razdobljima najveće moći posjedovali skoro trećinu današnje Hrvatske. Najvidljiviji su znak njihove vlasti i njihova djelovanja mnogobrojni gradovi i utvrde koje su podigli na području otoka Krka, Vinodola i Gorskoga kotara.
Na web i FB stranici Muzeja objavljivat će se zadaci vezani uz ovu plemićku obitelj, a bit će vezani uz sljedeće teme:
1. Zemljovid
2. Grbovi
3. Dvorci i ratnici
4. Umjetnost i zabava
Izložba Frankopanski gradovi i utvrde na povijesnim fotografijama i razglednicama dostupna je na poveznici https://www.frankopani.ppmhp.hr/
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na šestero.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi su predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na osmero.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na šestero.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content