Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

IZLOŽBA
(NE)VIDLJIVE GRANICE
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
partneri: Udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije te Matica umirovljenika Grada Rijeke
autori izložbe: članovi Građanskog muzejskog vijeća
otvorenje izložbe 15. siječnja 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2020.

Izložba (Ne)vidljive granice predprogram je izložbe Granice – između reda i kaosa,središnjeg događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja kojeg Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda. Ovaj muzejski projekt u potpunosti je kreiran kroz udruženo djelovanje Muzeja, Primorsko-goranske županije te partnerskih organizacija civilnog društva. Njihova je suradnja potaknuta formiranjem Građanskog muzejskog vijeća u sklopu kojeg organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada sukladno potrebama zajednice.
Izložbom (Ne)vidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu? Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama.
Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog.
U konačnici, obraćaju se i svakom od nas s pitanjem jesmo li informirani o spomenutim temama, imamo li mišljenje o njima i jesmo li spremni mijenjati sebe, svoje navike i pogled na svijet kako bismo unaprijedili položaj drugih.
Projekt je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj (Rijeka), Glazbeni Festival Kvarner d.o.o. (Opatija)
partneri: Museo del violino (Cremona, IT)
program financijski podržava: Infobip d.o.o. (Vodnjan)
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
izložba ostaje otvorena do veljače 2021.
kremonske violine mogu se razgledati do 8. ožujka 2020.

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježit će se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869.-1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije izloženi su u Muzeju.
Glazbena baština i rad Franje Kresnika sagledana je u kontekstu gospodarskih, političkih i socijalnih prilika toga vremena. Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a kasnije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtavala politika na području na kojemu je živio. Uoči osnivanja Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni bio je ključna osoba te ga nazivaju dopisnim direktorom škole. Bio je član Akademije – društva hrvatskih intelektualaca i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika, liječio je D`Annunzijeve ardite i volontirao u Banovinskoj bolnici na Sušaku pokazujući svojim životom i radom kako ne priznaje granice – ni stvarne ni imaginarne. Suvremenici su o njemu govorili kao o rođenom Bečaninu, koji je nastanjen u Jugoslaviji, a u duši je Talijan, no Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.

IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.

Kao uvod u projekt Granice–između reda i kaosa koji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi u sklopu programa Doba moći, Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., u Muzeju je postavljena izložba koja tematizira stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919. godine.
Izložbom se aludira i na D’Annunzijev odnos prema ženama u njegovu životu koje su nakon okončanja veze s Gabrielom D’ Annunzijem bile “fizički i emocionalno iscrpljene”, baš poput grada Rijeke.

KONCERT
EPK PROGRAM – KONCERT NA KRESNIKOVIM VIOLINAMA
Matej Mijalić i Ivan Graziani na violinama uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić
24. siječnja 2020. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova, pokrenuo je 2013. godine glazbeno-edukativnu manifestaciju Kresnikovi dani sa željom da se predstavi akustična kvaliteta violina pohranjenih u muzejskoj Zbirci dr. Franje Kresnika. Uz veliku pomoć profesora i učenika manifestacija Kresnikovi dani postala je događanje koje je uvijek pobuđivalo veliki interes.
Kao vrlo mladi, ali perspektivni učenici, tada još Osnovne glazbene škole, na Prvim Kresnikovim danima nastupili su i Matej Mijalić i Ivan Graziani. Tijekom proteklih šest godina obojica se predanim radom postupno razvijaju u vrhunske glazbenike te nam je čast da će upravo oni, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić predstaviti Kresnikove violine u sklopu programa Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

ČUDOTVORNICA
Trg Riccarda Zanelle 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija

EDUKATIVNO-KREATIVNE RADIONICE I IGRAONICE

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.
Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Skip to content