Događanja u siječnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

OTVORENJE MUZEJSKE ZBIRKE KASTAVŠTINE
autori muzeološke koncepcije: Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić
autor izvedbenog projekta stalnog postava: Sanjin Kunić
recenzenti: dr. sc. Darko Babić i dr. sc. Žarka Vujić
autor multimedijskih sadržaja: Igor Crnković
siječanj

Muzejska zbirka Kastavštine, dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nakon obnove ponovno otvara vrata posjetiteljima. U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.
Prva tema predstavlja nastanak prvotnog naselja i razvoj grada Kastva kroz vrijeme, druga tema posvećena je školstvu, kastavskim društvima i preporodnom razdoblju u Kastavštini, a treća tema prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvoga svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i stradanje stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima.
U ulaznoj prostoriji bit će postavljena izložba fotografija Iz muzejskog vremeplova koja će predstaviti prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.
Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.

IZLOŽBA
ILUSTRACIJE PREDMETA PREDSTAVLJENIH U MALOJ MUZEJSKOJ ENCIKLOPEDIJI
autori radova: učenici starijih razreda osnovnih škola Belveder, Brajda, Fran Franković, Klana, Podmurvice, Srdoči te polaznici MuMA-e – Muzejskog malog ateljea i LIADO-a – Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca
autorica izložbe: Denis Nepokoj
tehnički postav: Dino Marković, Darko Takalić

Izložba je dio projekta „Mala muzejska enciklopedija“, a na njoj su izloženi likovni radovi – ilustracije predmeta predstavljenih u enciklopediji. Projekt je ostvaren suradnjom Muzeja i osnovnih škola Belveder, Brajda, Fran Franković, Klana, Podmurvice i Srdoči te s polaznicima Muzejskog malog ateljea – MuMa-e i LIADA – Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca, a povezao je kreativno pisanje, likovno izražavanje i povijest s istraživanjem i otkrivanjem predmeta izloženih u stalnom muzejskom postavu.

IZLOŽBA
IZVANBRODSKI MOTORI IZ KOPRA
organizatori izložbe: Zajednica tehničke kulture Rijeka
partneri: Tehnički muzej Slovenije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autor izložbe: Boris Brovinsky
izložba se – uz najavu Centru tehničke kulture – može razgledati do 7. siječnja 2023. u prostoru nekadašnjeg kluba Python

Na izložbi su predstavljeni najznačajniji primjerci malih izvanbrodskih motora Tomos kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju jer je proizvodnja 1990-ih obustavljena.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13
izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

NOĆ MUZEJA 2023.
Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja s temom „Muzeji su važni“ Muzej će obilježiti raznolikim programom koji uključuje predstavljanje knjige „Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja“ autora dr. sc. Branka Belamarića, otvorenje gostujuće izložbe „Veze – Legami – Istrani nakon 2. svjetskog rata“, autorica Tamare Nikolić Đerić i Lidije Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre, vodstva po muzeju i radionice za djecu.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
„ZAGRLJAJ“
voditeljica radionice: Andrea Zubović
vrijeme održavanja: 21. siječnja 2023. od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina, a primjerena je i djeci s invaliditetom i s teškoćama u razvoju. Posvećena je Međunarodnom danu zagrljaja koji se obilježava 21. siječnja. Zagrljaj nas spaja, opušta i čini nas sretnima, a što još možemo naučiti o zagrljajima otkrit ćemo na radionici!

Prijave na cudotvornica@ppmhp.hr , 051213578 ili porukom na Facebook stranici Čudotvornice.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/

Stalni postav

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content