Događanja u siječnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

OTVORENJE MUZEJSKE ZBIRKE KASTAVŠTINE
autori muzeološke koncepcije: Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić
autor izvedbenog projekta stalnog postava: Sanjin Kunić
recenzenti: dr. sc. Darko Babić i dr. sc. Žarka Vujić
autor multimedijskih sadržaja: Igor Crnković
siječanj

Muzejska zbirka Kastavštine, dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nakon obnove ponovno otvara vrata posjetiteljima. U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.
Prva tema predstavlja nastanak prvotnog naselja i razvoj grada Kastva kroz vrijeme, druga tema posvećena je školstvu, kastavskim društvima i preporodnom razdoblju u Kastavštini, a treća tema prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvoga svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i stradanje stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima.
U ulaznoj prostoriji bit će postavljena izložba fotografija Iz muzejskog vremeplova koja će predstaviti prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.
Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.

IZLOŽBA
ILUSTRACIJE PREDMETA PREDSTAVLJENIH U MALOJ MUZEJSKOJ ENCIKLOPEDIJI
autori radova: učenici starijih razreda osnovnih škola Belveder, Brajda, Fran Franković, Klana, Podmurvice, Srdoči te polaznici MuMA-e – Muzejskog malog ateljea i LIADO-a – Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca
autorica izložbe: Denis Nepokoj
tehnički postav: Dino Marković, Darko Takalić

Izložba je dio projekta „Mala muzejska enciklopedija“, a na njoj su izloženi likovni radovi – ilustracije predmeta predstavljenih u enciklopediji. Projekt je ostvaren suradnjom Muzeja i osnovnih škola Belveder, Brajda, Fran Franković, Klana, Podmurvice i Srdoči te s polaznicima Muzejskog malog ateljea – MuMa-e i LIADA – Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca, a povezao je kreativno pisanje, likovno izražavanje i povijest s istraživanjem i otkrivanjem predmeta izloženih u stalnom muzejskom postavu.

IZLOŽBA
IZVANBRODSKI MOTORI IZ KOPRA
organizatori izložbe: Zajednica tehničke kulture Rijeka
partneri: Tehnički muzej Slovenije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autor izložbe: Boris Brovinsky
izložba se – uz najavu Centru tehničke kulture – može razgledati do 7. siječnja 2023. u prostoru nekadašnjeg kluba Python

Na izložbi su predstavljeni najznačajniji primjerci malih izvanbrodskih motora Tomos kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju jer je proizvodnja 1990-ih obustavljena.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13
izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

NOĆ MUZEJA 2023.
Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja s temom „Muzeji su važni“ Muzej će obilježiti raznolikim programom koji uključuje predstavljanje knjige „Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja“ autora dr. sc. Branka Belamarića, otvorenje gostujuće izložbe „Veze – Legami – Istrani nakon 2. svjetskog rata“, autorica Tamare Nikolić Đerić i Lidije Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre, vodstva po muzeju i radionice za djecu.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
„ZAGRLJAJ“
voditeljica radionice: Andrea Zubović
vrijeme održavanja: 21. siječnja 2023. od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina, a primjerena je i djeci s invaliditetom i s teškoćama u razvoju. Posvećena je Međunarodnom danu zagrljaja koji se obilježava 21. siječnja. Zagrljaj nas spaja, opušta i čini nas sretnima, a što još možemo naučiti o zagrljajima otkrit ćemo na radionici!

Prijave na cudotvornica@ppmhp.hr , 051213578 ili porukom na Facebook stranici Čudotvornice.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/

Stalni postav

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content