Događanja u siječnju
Datum:
Siječanj 2022.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

IZLOŽBA
NAJDUŽE PUTOVANJE – PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA
organizatori: Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Španjolska kulturna akcija i Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
kustosi izložbe: Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez, Braulio Vázquez Campos
Izložba se može razgledati do 5. siječnja 2022.
Ulaz u Muzej za vrijeme trajanja izložbe slobodan je utorkom i četvrtkom.
Izložba je organizirana uz obilježavanje 500. obljetnice prvog putovanja oko svijeta, a kronološki opisuje tijek pothvata – njegovu organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojeva, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o dotad nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti. Osim toga, pisanim se svjedočanstvima objašnjava ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme te kako su njegove dotad odijeljene stvarnosti prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

IZLOŽBA
BOŽIĆNA BAJKA
autorica izložbe: Denis Nepokoj
suradnik: Matija Vurušić
autori radova: polaznici muzejskih radionica i Muzejskog malog ateljea – MuMA-e
Izložba se može razgledati do 10. siječnja 2022.

IZLOŽBA
NOVE AKVIZICIJE CIVILNE MUZEJSKE ZBIRKE
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Građansko muzejsko vijeće
autori: Članovi drugog saziva Građanskog muzejskog vijeća
otvorenje izložbe: 20. siječnja 2022.
Izložba je otvorena do 20. veljače 2022.
Izložbom „Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke” Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka javnosti predstavlja novih pet predmeta koje su građani predložili i odabrali za Civilnu muzejsku zbirku.
Drugi Javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku „Kako želimo da nas pamte?” raspisalo je Građansko muzejsko vijeće Muzeja, a građani su od 6. travnja do 30. rujna 2021. mrežnim putem predlagali predmete referirajući se na 2020. godinu i utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na svakodnevni život – od straha za vlastito i zdravlje bližnjih, zabrinutosti i promjena u načinu života i ophođenja s drugima.
Građani su predložili 6 predmeta. Pet prijedloga s najviše glasova postalo je dijelom Civilne muzejske zbirke, a na izložbi će biti predstavljeni: Nagrade volonterima EPK, Reportaža Kanala Ri o herojima koronapandemije, HKD online program, Prazne bočice cjepiva, Hitna medicinska pomoć 1950-ih.
Građansko muzejsko vijeće (GMV) sudioničko je tijelo Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a čine ga organizacije civilnog društva. Njegov drugi saziv čine Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi „Stol“ Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ te Kreativni kolektiv Kombinat. Vijeće od početka djelovanja 2019. godine u kreiranje muzejskog fundusa uključuje zajednicu. Raspisom godišnjih Javnih poziva potiče građane na predlaganje i odabir predmeta za novooformljenu Civilnu muzejsku zbirku. Tako Muzej svoju odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja za budućnost dijeli sa svojom zajednicom.

IZLOŽBA
PROTOCI IDEJA
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Grad Rijeka
autor izložbe: Luka Strašek
otvorenje izložbe: 10. siječnja 2022.
Izložba se na izložbenim panoima na Korzu može razgledati do 20. siječnja 2022.
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom, na riječkom Korzu postavlja izložbu XY posvećenu idejama o novom korištenju Riječke pomorske kulturne baštine.
Prvom izložbom u seriji, Protoci (Fluxes), na istome mjestu predstavili smo povijesni aspekt razvoja riječke luke i njen utjecaj na svoje okruženje kroz razne epohe, želeći nadahnuti razvoj novih usluga i proizvoda temeljenih na baštini. Uz izložbu, projektni partner Riječka razvojna agencija Porin pozvala je poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i predlože svoje ideje povezujući prošlost i sadašnjost. Ova izložba predstavlja rezultate otvorenog poziva za prikupljanje ideja temeljenih na baštini Rijeke i riječke luke.
Izložba se otvara 10. siječnja i trajati će 10 dana, do 20. siječnja.

PREDSTAVLJANJE VODIČA
100 FRANKOPANSKIH GRADOVA
Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj
Izdavači: Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Za izdavače: Zlatko Komadina i Nikolina Radić Štivić
Autorica teksta i urednica vodiča: Margita Cvijetinović
Recenzija: Marijan Bradanović, Krešimir Regan, Marina Vicelja Matijašić
Lektura: Mihaela Matešić
Grafička priprema i dizajn: Vesna Rožman
Web priprema i dizajn: Digital Experience
Fotografije: Azimut d.o.o., Lada Bobinac, Svebor Boljevac, Margita Cvijetinović, Darna, Petar Fabijan, Viktor Hreljanović, Andrej Janeš, Robert Klarić, Tatjana Kolak, Damir Krizmanić, Ivan Kuznetsov, Dalibor Lovrić, MattCro15, Photonet, Dario Racane, Krešimir Regan, Denis Stošić, Goran Šafarek, Luka Tabak, Goran Tomljenović, 360 Provideo
Fototeke i digitalne baze fotografija: Arhiv Hrvatskog restauratorskog zavoda Zagreb, Arheološki muzej Istre Pula, Arhiva TZ Zagrebačke županije, Biblioteca Nazionale Marciana, Venecija, Državni arhiv Rijeka, Fotoarhiva Egona Hreljanovića, Franjevački samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije Košljun, Generallandesarchiv Karlsruhe – Landesarchiv Baden – Württemberg, Gradski muzej Karlovac, Hrvatski državni arhiv Zagreb, Hrvatski leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski povijesni muzej, Ministarstvo kulture i medija RH – Fototeka kulturne baštine, Kriegsarchiv Beč, Muzej Cetinske krajine Sinj, Muzej grada Crikvenice, Muzej grada Karlovca, Muzej Like Gospić, Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb, Nacionalni park Krka, Österreichische Nationalbibliothek Beč, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Primorsko-goranska županija, The Huntington Library, San Marino-California, TZO Baška, TZO Dobrinj, TZO Karlobag, TZ Rijeka, TZO Vrbnik, TZ Zagrebačke županije, https://www.dreamstime.com, https://commons.wikimedia.org, https://flickr.com
Stručna suradnica: Lada Bobinac
Tisak: Tiskara Printera, Sveta Nedelja, 2021.
Naklada: 300 komada
Vrijeme održavanja: siječanj 2021.
Posljednjih desetak godina, a naročito kroz projekt Putovima Frankopana intenzivirana je stručna i znanstvena obrada i valorizacija te turistička promocija Frankopana u čemu brojnim aktivnostima prednjači Primorsko-goranska županija. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća 17 frankopanskih kaštela i 3 sakralne lokacije s područja Županije, ali frankopanska baština nalazi se i na području drugih hrvatskih županija koje na svom području također rade na zaštiti i promociji frankopanskog nasljeđa. Povijesni vodič 100 frankopanskih gradova prvi put donosi, na temelju dostupnih podataka, cjelovit popis frankopanskih posjeda i predstavlja sve (ili gotovo sve) gradove i utvrde u Hrvatskoj koje su Frankopani podigli ili su im duže ili kraće vrijeme bili vlasnici. Zajedno s onima u susjednim zemljama popisana su 142 lokaliteta. Popis je popraćen osnovnim informacijama o Frankopanima, posjedima i području rasprostiranja za koje smo držali da bi u nekom obilasku (mentalnom ili fizičkom) mogli biti korisni. Iako namijenjen svima, on je prvenstveno tematski vodič za ljubitelje povijesti, starih gradova, utvrda i Frankopana, a u pojedinim slučajevima i ekstremnih sportova. Radi lakšega snalaženja, u kreiranju itinerara našega hodočašća poslužili smo se užim povijesno-zemljopisnim cjelinama i lokalno prepoznatljivim regijama čiji je obilazak, uz priložene pregledne karte, moguće planirati kao jednodnevne ili višednevne izlete. Svaki lokalitet definiran je GPS pozicijom, ilustriran fotografijom trenutnog, a ako je moguće i ilustracijom povijesnog stanja, odnosno rekonstrukcijom, nacrtom ili prikazom položaja na onovremenoj zemljopisnoj karti.
Tako se otvara mogućnost za šire osmišljavanje turističke ponude i zajedničku promociju nacionalne baštine na području više županija, ali i za razvijanje osjećaja povezanosti na regionalnoj/nacionalnoj razini te stvaranje platforme za suradnju udruga i kulturnih dionika. Vodič donosi i one lokalitete čiji obilazak zahtijeva veći napor čime postaje zanimljiv individualnim turistima sklonim istraživačkim pothvatima i avanturizmu, što u doba širenja pandemije COVID-19 predstavlja oblik sigurnog turizma daleko od popularnih izletišta i turističkih središta. Vodič je dostupan i kao online-izdanje prilagođeno pretraživanju putem računala/mobitela na poveznici http://frankopanski.gradovi.ppmhp.hr što će uvelike olakšati navigaciju i obilazak poznate i manje poznate frankopanske baštine diljem Hrvatske.
Vodič je nastao u sklopu obilježavanja 350-godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i završetaka projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana kojeg je provela Primorsko-goranska županija.
Povijesni vodič 100 frankopanskih gradova ostvaren je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi edukativno-kreativne programe Čudotvornice. Edukativni programi se održavaju na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u
perivoju, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta u prostoru Mramorne dvorane. Prema kriteriju površine prostora za održavanje fizičke udaljenosti u Mramornoj dvorani Guvernerove palače može boraviti najviše 10 polaznika radionice.
Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a sve promjene u radu s korisnicima Muzej će objavljivati na svojim web stranicama i u medijima.

ZIMSKI ŠKOLSKI PRAZNICI
RADIONICA „STARI RIMLJANI“
voditelj radionice: Matija Vurušić
vrijeme održavanja: 3. do 8. siječnja 2022. od 10 do 11.30 (osim 6. siječnja zbog blagdana Sveta tri kralja)
Radionica je namijenjena djeci od 7 do 14 godina
Cijena radionice (za svih pet dana) je 50 kuna.
Zbog ograničena broja sudionika potrebna je najava na cudotvornica@ppmhp.hr ili ne telefon 051/553-666
* Za polaznike dramske radionice „Dramci iz Guvera” i likovne radionice „MuMA” pohađanje radionice u sklopu programa Praznici u Muzeju je besplatno! *
Ovih zimskih praznika u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka najmlađe očekuje prava zabava! Moći će iskusiti kako je bilo živjeti u doba starih Rimljana. Upoznat će rimsku svakodnevnicu, igre, rimske vojnike te njihovo oružje i odjeću.
Radionice se odvijaju u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.
Pri dolasku u Muzej prvoga dana radionice roditelj ili skrbnik ispunjava prijavnicu s podacima o djetetu i COVID izjavu te se izjašnjava oko suglasnosti za fotografiranje i snimanje.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja i prilagođene su preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.
Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog početka izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav – za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.
Ulaz u Muzej na lokaciji u Guvernerovoj palači slobodan je i u utorak 4. siječnja 2022., za vrijeme trajanja izložbe „Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta“.

Ostale objave

Događanja u veljači

Događanja u veljači

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA O'BLOG NA BLOG organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
19. noć muzeja

19. noć muzeja

tema: Muzeji i nova publika petak, 26. siječnja 2024. u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejskoj zbirci Kastavštine i Memorijalnom centru „Lipa pamti“ Ovogodišnji bogat program posvećen je temi „Muzeji i nova publika“, a naglasak je na novim...

Pročitajte više
Skip to content