Događanja u rujnu

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

IZLOŽBA
BOĆANJE I BOĆARSKO PRIGOVARANJE
autorica: Ivana Šarić Žic
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
otvorenje: 14. rujna 2022. u 18 sati u Perivoju Muzeja
Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2022.

Boćate li? Ili igrate na balote? Neovisno o odgovoru, možda se pitate zašto muzej priređuje izložbu u čast boćanja?
Život uz more, na otvorenom, uz opušteno druženje, ocrtava romantičnu sliku Mediterana, odakle boćanje i vuče podrijetlo. Ta tradicionalna igra kojoj je osnovni cilj kotrljanjem ili bacanjem boće približiti se glavnoj kugli, tzv. bulinu, odražava specifičan način života ovih prostora. To je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat.
Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda je već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u našem je fokusu ono „tradicionalno“, „starinsko“ boćanje. Dva oblika jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje.
Boćalište, lokalno najčešće nazivano jog, čest je i neizostavan lokus mnogih mjesta, pa i većih urbanih sredina. „Jog je zadnja oaza starog načina života“, tvrde pojedini sugovornici. Kao, naoko, spontana zabava koju se prakticiralo uglavnom nedjeljom i blagdanom, boćanje predstavlja sukus uravnotežena načina života, opreku teškome fizičkom radu koji je odlikovao živote naših predaka. Boćališta su bila mjesta na kojima je uvijek bio netko nama drag, spreman za igru. Ono je i danas jedno od takvih mjesta. Jer… „boće nisu teške, može ih stvarno igrati svatko i čuda su zabavne.“
Svakako svratite na neko obližnje boćalište… Uživajte u prizoru, dopustite da vas ponese pulsirajuća energija. I zaigrajte i vi, zašto ne!

IZLOŽBA
AZULEJOS – UMJETNOST PORTUGALSKIH KERAMIČKIH PLOČICA
autorica izložbe: doc. dr. sc. Marina Bagarić
organizatori: Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 6. rujna 2022.

Izložbom Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, autorica izložbe Marina Bagarić, muzejska savjetnica predstavlja 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih pločica, azulejosa, djela lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća. Azulejosi su tijekom 18. stoljeća dobili status umjetničkoga djela, a od 2017. odlukom portugalskog parlamenta ima i svoj dan. Šesti svibnja Nacionalni je dan azulejosa.
Kako su azulejosi vezani i uz pomorsku tradiciju Portugala i njihove kolonije, izložba je simbolično dopunjena maketom jedrenjaka brika iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

IZLOŽBA
PRIČE PLAVOG HORIZONTA – JUGOLINIJA 75 GODINA
autor: Nikša Mendeš
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba ostaje otvorena do 9. listopada 2022.

Izložba je posvećena Jugoliniji – nekad jednoj od najuspješnijih riječkih kompanija – i ljudima koji su uz nju bili vezani i na čijim je životima ostavila trajan trag.
Njome se ne obilježava samo 75 godina od osnivanja brodara Jugolinija/Croatia Line, nego i podsjeća na njezine brodarske pretke, još od sumraka jedrenjaka duge plovidbe, riječkog parobrodarstva između dvaju ratova koji su svi, svaki na svoj način, postavili temelje nastanka najveće brodarske tvrtke ovog grada u njegovoj povijesti.
Kao još jedan oblik sjećanja na Jugoliniju na izložbi je predstavljen i dio muzejske Zbirke Croatia Line koji se prvi put predstavlja javnosti.
Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirane radionice, predavanja, stručna vodstva i drugi programi tematski vezani uz sadržaj izložbe.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
SAVA I JOLANDA
autorica knjige: Nađa Terčon
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Knjiga će biti predstavljena 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Potkraj 2020. Pomorski muzej „Sergej Mašera“ Piran objavio je knjigu autorice Nađe Terčon „Sava i Jolanda“. Riječ je o knjizi u kojoj su predstavljeni Jolanda Gruden i Sava Kaluža, prvi slovenski i jugoslavenski školovani pomorci. Osim kćeri dvoje pomoraca, u nastanku knjige sudjelovao je i Nikša Mendeš, muzejski savjetnik i kustos Odjela za povijest pomorstva te autor izložbe „Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina“ u čijem je popratnom programu i predstavljanje ove knjige. Kao zanimljivost ističe se da je Sava Kaluža, nakon prestanka plovidbe, bio zaposlen u upravi Jugolinije.

PREDAVANJE
KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA ŠEST STROPNIH SLIKA IZ GLEDALIŠTA HNK IVANA PL. ZAJCA U RIJECI
autorica: Ana Rušin Bulić
vrijeme održavanja: 22. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Nastavlja se suradnja s Hrvatskim restauratorskim zavodom čiji nam stručnjaci zanimljivim predavanjima i prezentacijama predstavljaju svoj, većini nepoznat rad „iza scene“. Koliko je potrebno znanja, vremena i strpljenja da bi u punom sjaju zasjale stropne slike iz gledališta našeg kazališta, uoči nove kazališne sezone, predstavit će nam mr. umj. Ana Rušin Bulić, viša konzervatorica- restauratorica čija su uža specijalnost slike na različitim nositeljima.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
IGRAMO SE!
voditeljica radionice: Iva Volović
vrijeme održavanja: 24. rujna 2022. od 10 – 13 sati
cijena radionice: 40 kuna
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta

Uz izložbu Boćanje i boćarsko prigovaranje u sklopu edukativne djelatnosti Čudotvornice održat će se radionica na kojoj će se sudionici upoznati s boćanjem kao sportom, ali i jednim, već pomalo zaboravljenim oblikom druženja. Upoznat će i ostale društvene igre primorskog kraja koje su obilježile djetinjstvo nekih starijih naraštaja.
Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051/553666

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.
Cijena za desetero djece je 600 kuna. Za svako sljedeće dijete – do maksimalno 15-ero – naplaćuje se dodatnih 40 kuna.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav – za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content