Događanja u rujnu
Datum:
rujan 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
Muzej je uključen u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te je dobio oznaku “Safe stay in Croatia“ koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Tako su, zahvaljujući dobivenoj oznaci “Safe Stay in Croatia“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke – Muzejska zbirka Kastavštine, Memorijalni centar Lipa pamti, Zbirka maketa Brodogradilišta „Kraljevica“ i Arheološka zbirka „Cickini“ sigurna mjesta za posjet.
Muzej je i partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na lokaciji u Guvernerovoj palači te u Muzejskoj zbirci Kastavštine i Memorijalnom centru Lipa pamti je slobodan.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

IZLOŽBA
PAZI DA TE NE O’GREBEN
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autor izložbe: Jelenko Ujdur / Koraljko Greben
otvorenje izložbe: 8. rujna 2021. u 19 sati u prostoru bivšeg Kluba Python (istočno krilo Guvernerove palače)
Način otvorenja izložbe i broj prisutnih osoba bit će prilagođen epidemiološkim mjerama koje će biti važeće na dan otvorenja izložbe.
izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2021.
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u prostoru nekadašnjeg kluba Python, ugošćuje Jelenka Ujdura, umjetničkog imena Koraljko Greben, mladog umjetnika iz Metkovića koji će se riječkoj publici predstaviti recentnim umjetničkim ostvarenjima u različitim medijima – skulpturama, reljefnim skulpturama, fotografijama te street artom.
O Jelenku Ujduru, odnosno Koraljku Grebenu Nikša Margeta piše:
Koraljko Greben modulira spoj dražesnog i odbačenog, koji preinačuje na sebi svojstven način jer ima snažnu potrebu da reciklira zbilju. Procesuira promjenu oplemenjenu kritikom ukaza. Oblikuje je porukom, poantom, prigodnim sadržajem… U takvom putokazu prikladan je da se iskaže i na uličnom postupku. Kao da ga likovna forma vođena u skulpturi i slici više ne zadovoljava pa nemir duha vodi k eksplicitno-eksterijernom načinu komuniciranja, prodirući prema urbanom oslikavanju arhitektonskog, njemu svojstveno vizualnom mega street art trendu. Kada freskā oronulu fasadu, kada ju njeguje i oživotvoruje; kolorizira taj zid plača; zid kojega možda uskoro više neće biti? Kada se bori s hobotnicom društvenog sustava i birokracije. Kada se posramljen zbog ekološke neosviještenosti, konzumerizma, pomodnog globalizma i općenito indiferentnosti spram prirode mora skrivati pod reciklažom ljudske naravi i gluposti. (…) Ponekad u njegovim radovima prepoznajem i smjernice likovne grupe „Biafra“, koja je djelujući u Zagrebu 70-ih, nastojala aktualizirati pitanja suvremenog humanizma u kulturnom i društvenom smislu; stoga i kod Grebena možemo pronaći ekspresivnu i angažiranu figuraciju, apstrakciju i naturalističke postupke. (…) Stvaralačka paradigma Koraljka Grebena kritika je ukazivanja, opominjanja, osvještavanja… Istom mjerom njegovo stvaralačko htjenje propituje i provocira koliko ravnodušnost i neučinkovitost sustava ponekad ostaje impotentna i inertna spram umjetnosti kao naracije, poruke, ili preinake.
Stvaralačka paradigma Koraljka Grebena kritika je ukazivanja, opominjanja, osvještavanja… Istom mjerom njegovo stvaralačko htjenje propituje i provocira koliko ravnodušnost i neučinkovitost sustava ponekad ostaje impotentna i inertna spram umjetnosti kao naracije, poruke, ili preinake.

IZLOŽBA
ISPRIČAT ĆU TI PRIČU
organizator: Arheološki muzej Zadar
autorica izložbe: Timka Alihodžić, viša kustosica
izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2021.
Tema gostujuće izložbe Arheološkog muzeja iz Zadra su običaji pokapanja u antičkom Zadru. Autorica je na temelju rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušala bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi predstavljeni na izložbi. Svaki grob priča svoju priču, a promatranjem svih njegovih komponenta, od rituala pokapanja do priloga, uz malo mašte, barem nakratko može se oživjeti sjećanje na preminulu osobu. Vjerujući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući su pokojnicima pripremali raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjena nakita. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi, ali u sklopu grobne cjeline pomažu oživjeti sjećanje na umrlu osobu čija duša lebdi u svijetu sjena.
Izložba je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

ČUDOTVORNICA
ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Zubović
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na šestero.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi su predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na osmero.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na šestero.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content