Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj (Rijeka), Glazbeni Festival Kvarner d.o.o. (Opatija)
partneri: Museo del violino (Cremona, IT)
program financijski podržava: Infobip d.o.o. (Vodnjan)
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
otvorenje izložbe: 6. prosinca 2019. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
i
KONCERT
VIOLINA I HARFA U EUROPSKIM SALONIMA
violina: Marco Bronzi
harfa: Davide Burani

izložba ostaje otvorena do veljače 2021.
kremonske violine mogu se razgledati do 8. ožujka 2020.

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježit će se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869.-1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesúa. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije bit će izloženi u Muzeju.
Glazbena baština i rad Franje Kresnika sagledat će se u kontekstu ekonomskih, političkih i socijalnih prilika toga vremena. Kresnikova strast, proučavanje talijanskih, osobito kremonskih klasičnih violina, a kasnije i izrada u vlastitoj radionici, nadišla je granice koje je iscrtavala politika na području na kojemu je živio. Uoči osnivanja Međunarodne škole za liuteriju u Cremoni bio je ključna osoba te ga nazivaju dopisnim direktorom škole. Bio je član Akademije – društva hrvatskih intelektualaca i predstavnik talijanskog udruženja obrtnika, liječio je D`Annunzijeve ardite i volontirao u Banovinskoj bolnici na Sušaku pokazujući svojim životom i radom kako ne priznaje granice – ni stvarne ni imaginarne. Suvremenici su o njemu govorili kao o rođenom Bečaninu, koji je nastanjen u Jugoslaviji, a u duši je Talijan, no Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.
U sklopu programa otvorenja izložbe bit će održan i svečani koncert Violina i harfa u europskim salonima na kojem će biti oživljene Stradivarijeva violina iz Lam ex Scotland Univesity iz 1734. i violina Guarnerija del Gesúa Principe Doria također iz 1734. na kojima će svirati Marco Bronzi dok će na harfi svirati Davide Burani.

PREDSTAVLJANJE
AUDIOVODIČ „TIA PUTUJE KROZ 120 GODINA GUVERNEROVE PALAČE“
autorica projekta: Denis Nepokoj
u ulozi Tije: Petra Šarac
dizajn grafičkih oznaka u stalnom postavu: Vesna Rožman
izrada grafičkih oznaka u stalnom postavu: Ivana Postić
informatička podrška: Tihomir Tutek
predstavljanje audiovodiča bit će 19. prosinca 2019. u 11 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na konferenciji za novinare

Obilježavajući 2016. 120 godina od izgradnje Guvernerove palače, jedna je djevojčica odlučila istražiti prošlost nekadašnje rezidencije riječkih guvernera. Tia je Riječanka. Voli dugu kosu i pjegice na nosu, znatiželjna je i zaigrana i često je možete vidjeti kako sa svojim starijim bratom Tinom istražuje grad. Njegove ulice i trgove, palače i parkove… Zamišlja kakav je bio, mašta o tome kakav bi mogao biti… Istražuje, ispituje, otkriva… ponosna na svoj grad zanimljive prošlosti i bogate baštine kojoj pripada i Guvernerova palača. Ne samo da joj pripada, štoviše Guvernerova palača najljepša je palača u gradu! Već više od stotinu i dvadeset godina svisoka motri na grad i prati sve gradske mijene, a danas se u njoj isprepleće prošlost sa sadašnjošću i budućnošću. Premda možda mislimo da o Guvernerovoj palači znamo sve, svaki nam novi korak u prošlost toga povijesnog zdanja otkriva nešto novo.
I zato Tia danas poziva na malu avanturu… Ili veliku… to se još ne može znati, zar ne? Jer Tia se vratila u prošlost, u vrijeme kad je Guvernerova palača bila središte političkoga, kulturnoga, društvenoga života grada.
I traži društvo kako bi istražila zanimljivu prošlost palače koja i danas privlači pozornost te samo najupornijim istraživačima, nevoljko, otkriva svoje tajne…

Interaktivni vodič za djecu „Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače“ u svom je tiskanom izdanju objavljen 2016. godine uz projekt obilježavanja 120. obljetnice izgradnje palače. Nakon tiskanog izdanja muzej čini iskorak u prezentaciji i interpretaciji prostora nekadašnje guvernerove rezidencije i predstavlja audiovodič na hrvatskom i engleskom jeziku. Kao jedan od suvremenih oblika muzejske prezentacije i komunikacije s posjetiteljima audio vodstvo kroz nekadašnju Guvernerovu palaču namijenjeno je, primarno, mlađoj publici – djeci koja prolaze kroz prostore palače i istovremeno dobivaju informaciju o palači, načinu života u njoj i okolnostima koje su dovele do njezine gradnje. Djevojčica Tia vodi ih glasom kroz vrijeme i prostor opisan u knjizi, a zanimljive grafičke oznake u stalnom postavu usmjeravaju put posjetitelju/slušatelju. Takav način prezentacije muzejske građe uz korištenje suvremenih tehnologija, pridonosi lakšem učenju i upoznavanju sadržaja objavljenih u knjizi te upoznavanju povijesti Grada kroz povijest Guvernerove palače, jedne od najljepših riječkih palača.

IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.
vodstvo za građanstvo održat će autorica izložbe Tea Perinčić se 19. prosinca 2019. u 18 sati

Kao uvod u projekt Granice–između reda i kaosa koji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi u sklopu programa Doba moći, Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., u Muzeju je postavljena izložba koja tematizira stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919. godine.

Izložbom se aludira i na D’Annunzijev odnos prema ženama u njegovu životu koje su nakon okončanja veze s Gabrielom D’ Annunzijem bile “fizički i emocionalno iscrpljene”, baš poput grada Rijeke.

ČUDOTVORNICA
Trg Riccarda Zanelle 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija

EDUKATIVNO-KREATIVNE RADIONICE I IGRAONICE

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.

Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Skip to content