Događanja u prosincu
Datum:
prosinac 2022.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

PREDSTAVLJANJE
MALA MUZEJSKA ENCIKLOPEDIJA 2. TOM
nakladnik: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica projekta i urednica: Denis Nepokoj
lektorica: Mihaela Matešić
fotografi:Hrvoje Franjić, Rino Gropuzzo, Arhiva Muzeja
dizajnerica: Vesna Rožman
tisak: Printera Grupa, Sveta Nedelja
vrijeme predstavljanja: 8. prosinca 2022. u 17 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

„Mala muzejska enciklopedija 2. tom“ novi je izdavački projekt Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka vezan uz edukativnu i izložbenu djelatnost muzeja i drugo muzejsko izdanje u kojem se građa izložena u stalnom muzejskom postavu predstavlja na enciklopedijski način.

Projekt je potaknut 2018. godine izložbom „Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije“ Hrvatskog školskog muzeja i autorice Kristine Gverić na kojoj je bio predstavljen dio od sedam gotovo cjelovito sačuvanih svezaka Bertuchove enciklopedije za djecu objavljene u prvom desetljeću 19. stoljeća.
Vrhunske ilustracije i jasna objašnjenja, temelj na kojem je Bertuch pripremao svoju enciklopediju, bile su polazište i za prvo, a sad i novo izdanje Male muzejske enciklopedije u čijem su osmišljavanju sudjelovali učenici starijih razreda osnovnih škola Brajda, Belveder, Fran Franković, Klana, Podmurvice i Srdoči te polaznici Muzejskog malog ateljea – MuMa-e i LIADA – Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca. Zamišljen kao interaktivan, projekt je potaknuo na istraživanje, otkrivanje i uočavanje te na likovno izražavanje i kreativno pisanje. Za naraštaj koji odrasta u svijetu o kojem Bertuch nije mogao ni sanjati bio je to velik izazov. Ipak, uz pomoć svojih mentora, odlučni u namjeri da – najbolje što znaju – riječju i slikom predstave dio građe iz stalnog muzejskog postava, uspješno su odgovorili na izazove i vješto izbjegavali male zamke projekta. Mala muzejska enciklopedija o tome i svjedoči.
U programu predstavljanja Male muzejske enciklopedije sudjelovat će Združeni zbor Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića pod vodstvom profesorice Helge Dukarić Dangubić.

IZLOŽBA
IZVANBRODSKI MOTORI IZ KOPRA
organizatori izložbe: Zajednica tehničke kulture Rijeka
partneri: Tehnički muzej Slovenije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autor izložbe: Boris Brovinsky
izložba se – uz najavu Centru tehničke kulture – može razgledati do 7. siječnja 2023. u prostoru nekadašnjeg kluba Python

Tehnički muzej Slovenije je tijekom 1990-ih prikupio zbirku proizvoda tvornice Tomos iz Kopra. Osim motocikala i mopeda koji su bili glavni proizvod tvornice tu su i izvanbrodski motori koji danas ilustriraju razvojni put tog segmenta proizvodnog programa tvornice. Tomosovi mali izvanbrodski motori bili su po svojoj kvaliteti na samom svjetskom vrhu i dobro poznati i izvan granica bivše SFRJ. Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji primjerci te skupine proizvoda, kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju i koji su u 1990-ih bili spremni za tržište, ali je tada obustavljena proizvodnja.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13
izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Izložba „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

Uz izložbu će se organizirati vodstva i edukativne radionice.

PREDAVANJE
KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA GLAVNOM OLTARU I ISTRAŽIVAČKI RADOVI U APSIDI ŽUPNE CRKVE UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U VRBNIKU
izlagači: Nevena Krstulović, viša konzervatorica-restauratorica i Toni Šaina, konzervator-restaurator HRZ-a, Restauratorskog odjela u Rijeci
vrijeme održavanja: 15. prosinca 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Predavanjem Nevene Krstulović, više konzervatorice-restauratorice predstavit će se konzervatorsko-restauratorski radovi na glavnom oltaru Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku.
Polikromirani, pozlaćeni i rezbareni glavni oltar Uznesenja Blažene Djevice Marije najmonumentalniji je sačuvani drveni oltar na kvarnerskim otocima. Datiran je u 16. i 17. stoljeće, a sastoji se od dvaju kronološki i stilski različitih dijelova koji dosad nisu bili pobliže proučeni. Konzervatorsko-restauratorski radovi započeli su 2012., a dovršeni 2019. godine kad je oltar vraćen i montiran u crkvu.
Toni Šaina, viši konzervator-restaurator s Odjela za zidno slikarstvo i mozaik, svojim će predavanjem
predstaviti rezultate konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i radove izvedene na zidovima u unutrašnjosti župne crkve koje je prije 10-tak godina proveo Hrvatski restauratorski zavod. Istraživačkim radovima potvrđena je većina građevinskih mijena koje su već ranije zabilježene u pisanim izvorima. Današnji izgled crkve rezultat je triju velikih pregradnja koje su postupno, od 15. do 19. stoljeća, preoblikovale njenu unutrašnjost.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
NAŠE DJETINJSTVO
voditeljica radionice: Andrea Zubović

vrijeme održavanja: 3. prosinca 2022. od 9 do 13 sati
Radionica se organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta i primjerena i djeci s invaliditetom i s teškoćama u razvoju. Uključiva je za svu djecu jer su igre, igračke i lijepe uspomene neizostavni dio odrastanja.
Radionica je organizirana uz izložbu „Djetinjstvo iza željezne zavjese“ postavljenu u Muzeju.

Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051 553666

ZIMSKI PRAZNICI U MUZEJU
RADIONICA
NAŠE DJETINJSTVO
voditeljica radionice: Andrea Zubović
vrijeme održavanja: 27. – 30. prosinca 2022. od 11 do 12.30 sati
Radionica je namijenjena djeci predškolskog uzrasta te učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, a organizira se uz izložbu „Djetinjstvo iza željezne zavjese“. Uz različite, a opet vrlo slične igračke i igre, povezat ćemo različite naraštaje, iskustva baka i djedova, roditelja i djece, prisjetit se starih igara i naučiti nove! Riječima Antoine de Saint-Exuperyja, autora „Malog princa“: “Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)”

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih
tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

Cijena za desetero djece je 600 kuna. Za svako sljedeće dijete – do maksimalno 15-ero – naplaćuje se dodatnih 40 kuna.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
Stalni postav

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav – za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content