Događanja u lipnju
Datum:

Dobra epidemiološka situacija i novo pravilo #ostanimoodgovorni omogućilo je ponovno otvaranje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i dislociranih zbirki – Muzejske zbirke Kastavštine i Memorijalnog centra Lipa pamti, ali to nipošto ne znači da ne možete uživati i u našim virtualnim sadržajima. Uz #ppmhpsvama donosimo pregršt zanimljivih sadržaja namijenjenih svim uzrastima i interesima i pozivamo u muzej, ali i na naše mrežne stranice, facebook i instagram, YouTube kanal te TikTok.
 
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. Puno prije no što su se europske države počele povezivati u jedinstvenu zajednicu, Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin bio je građanin Europe koji je svojim djelovanjem premostio sve političke granice i ostavio neizbrisiv trag u očuvanju kremonske liuterije.
Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a glazba koja proizlazi iz njihovih instrumenata razgaljuje dušu. I zato pozivamo da #ostanemoodgovorni i zajedno uživamo u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.

 
 
 
 
 
 
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub

 
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – Doba moći, a organizirana je uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice su šesnaest mjeseci diktature talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste Gabriela D’Annunzija u Rijeci prikazale kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji na zoran način odražavaju duh toga doba.

 
 
 
 
 
 
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi:
 
 
IZLOŽBA
TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE
autori: Marko Gracin, Slavica Mrkić Modrić
poveznica: https://ppmhp.hr/obavijest-o-promjeni-nacina-otvorenja-izlozbe/
Projekt “Tragom hrvatske baštine” zamišljen je kao običajna “slikovnica” koja će fotografijama i pismenim zapisima upućene podsjetiti, a neupućene educirati o baštinskom bogatstvu Hrvatske. Riječ je o putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe Naše. Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad lukom različitosti čine i svi koji su tijekom stoljeća u nju dolazili i sa sobom donosili djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja pridonijevši tako stvaranju neke uvijek nove i drugačije Rijeke.

 
 
 
 
 
 
 
ČUDOTVORNICA
Najmlađima sigurno nedostaje Čudotvornica s brojnim sadržajima uz koje su učili i igrali se pa smo im stoga priredili igru Brodske signalne zastavice uz koju mogu naučiti “jezik brodova“…
Niste znali da i brodovi međusobno “razgovaraju“, izmjenjuju poruke, dogovaraju se? Onda je sad odlično vrijeme da #ostaneteodgovorni, zabavite se i naučite “jezik brodova“.
IGRA
BRODSKE SIGNALNE ZASTAVICE
autorica: Andrea Samaržija
poveznica1: https://learningapps.org/watch?v=pno1b29kn20
poveznica2: https://learningapps.org/watch?v=pgfq3xi4k20
TIA PUTUJE KROZ 120 GODINA GUVERNEROVE PALAČE
Tiju ste već upoznali kad ste zajedno istraživali prostor prelijepe Guvernerove palače umiješani među odrasle koji vas, zaokupljeni svojim problemima nisu ni primjetili. Od tada do danas, život nam se promijenio što ne znači da vas ne možemo ponovno pozvati u Guvernerovu palaču. Ali stvarno pozvati! Dođite i uz audio vodič otkrijte priče iz života stanara nekadašnje Guvernerove palače.
Ako baš ne možete tada samo jednim klikom miša pođite na virtualno istraživanje nekadašnje rezidencije riječkih guvernera i… svakako #ostaniteodgovorni.
 
AUDIO VODIČ
TIA PUTUJE KROZ 120 GODINA GUVERNEROVE PALAČE
autorica: Denis Nepokoj
u ulozi Tije: Petra Šarac, glumica Gradskog kazališta lutaka Rijeka
montaža: Tihomir Tutek

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content