Događanja u kolovozu
Datum:
kolovoz 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
Muzej je uključen u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te je dobio oznaku “Safe stay in Croatia“ koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Tako su, zahvaljujući dobivenoj oznaci “Safe Stay in Croatia“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke – Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti sigurna mjesta za posjet.
Muzej je i partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na lokaciji u Guvernerovoj palači te u Muzejskoj zbirci Kastavštine i Memorijalnom centru Lipa pamti je slobodan.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju, u svim njegovim zatvorenim, javnim i radnim prostorima je 100.
IZLOŽBA
ISPRIČAT ĆU TI PRIČU
organizator: Arheološki muzej Zadar
autorica izložbe: Timka Alihodžić, viša kustosica
izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2021.
Tema gostujuće izložbe Arheološkog muzeja iz Zadra su običaji pokapanja u antičkom Zadru. Autorica je na temelju rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušala bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi predstavljeni na izložbi. Svaki grob priča svoju priču, a promatranjem svih njegovih komponenta, od rituala pokapanja do priloga, uz malo mašte, barem nakratko može se oživjeti sjećanje na preminulu osobu. Vjerujući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući su pokojnicima pripremali raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjena nakita. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi, ali u sklopu grobne cjeline pomažu oživjeti sjećanje na umrlu osobu čija duša lebdi u svijetu sjena.
Izložba je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.
IZLOŽBA
RIJEČKA ZAVIČAJNOST ILI KAKO POSTATI GRAĐANIN RIJEKE
autori: Tea Perinčić, PPMHP i Markus Leideck, DARi
autor dizajna izložbe: Željko Maletić
izložba će biti otvorena 9. lipnja 2021.
izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2021.
Na izložbi “Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke“ predstavljene su diplome iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Državnog arhiva u Rijeci koje je izdavalo Gradsko vijeće Rijeke u razdoblju od 17. do 19. stoljeća. Diplomama su se dodjeljivala građanska prava rođenima u Rijeci ili onima koji su u Rijeku doselili i pravo su punopravnog građanstva zaslužili svojim radom, doprinosom gradu i građanima kao i svojom financijskom moći.
IZLOŽBA
PROTOCI / FLUXES
otvorenje izložbe 10. kolovoza 2021. na Korzu
izložba ostaje otvorena do 24. kolovoza 2021.
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom, na riječkom Korzu postavlja izložbu Protoci (Fluxes) posvećenu kulturnoj baštini vezanoj uz riječku luku.
Izložba će istaknuti povijesni aspekt razvoja riječke luke i njen utjecaj kroz razne epohe na svoje okruženje, a posjetitelji će stjecati znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima koje su karakterizirale život luke. Ovom izložbom želimo nadahnuti poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i ostvare svoje poduzetničke ideje povezujući prošlost i sadašnjost.
Izložba se otvara 10. kolovoza i trajati će 14 dana, do 24. kolovoza.
ČUDOTVORNICA
ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Zubović
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
FRANKOPANI
Frankopani su bili jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji koji su se ženidbom povezali s drugom moćnom plemićkom obitelji Zrinski. Potječu s otoka Krka, odakle su, u službi pod mletačkim, ugarskim i habsburškim gospodarima, svoju vlast proširili na kopno te su u razdobljima najveće moći posjedovali skoro trećinu današnje Hrvatske. Najvidljiviji su znak njihove vlasti i njihova djelovanja mnogobrojni gradovi i utvrde koje su podigli na području otoka Krka, Vinodola i Gorskoga kotara.
Na web i FB stranici Muzeja objavljivat će se zadaci vezani uz ovu plemićku obitelj, a bit će vezani uz sljedeće teme:
1. Zemljovid
2. Grbovi
3. Dvorci i ratnici
4. Umjetnost i zabava
Izložba Frankopanski gradovi i utvrde na povijesnim fotografijama i razglednicama dostupna je na poveznici https://www.frankopani.ppmhp.hr/
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na šestero.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi su predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na osmero.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na šestero.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content