Dječja izložba “Griže i gromače”
Datum:
18.5.2016.
Muzejska zbirka Kastavštine
Prolaz Ivana iz Kastva 1, 51215 Kastav

Dječja izložba Griže i gromače

otvorenje 18. svibnja 2016. u 17 sati

u Muzejskoj zbirci Kastavštine, Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav

Dječja izložba je realizirana kroz suradnju s dječjim vrtićem Vladimir Nazor iz Kastva

Na otvaranju nastupaju učenici glazbene škole osnovne škole Milan Brozović iz Kastva.

Dječja izložba kroz kreativne radove učenika i vrtićanaca govori o tradicijskom graditeljstvu u kamenu, tehnici suhozida i potrebi za njezinom zaštitom i valorizacijom. Ona je rezultat brojnih muzejskih radionica koje su se tijekom proteklih mjeseci odvijale u prostoru Muzejske zbirke Kastavštine u okviru 21. Edukativne muzejske akcije, koju na nacionalnoj razini koordinira Hrvatsko muzejsko društvo, te kroz suradnje s lokalnim odgojno-obrazovnim ustanovama i vanjskim suradnicima. Ovom izložbom Muzej sudjeluje u obilježavanju međunarodnog Dana muzeja čija je ovogodišnja tema Muzeji i kulturni krajolici. Osim toga, izložba je i dio bogatog programa Jelenine koji će se u Kastvu odvijati od 18. do 22. svibnja.

Sudionici programa i autori izloženih radova:

1. Predškolska grupa Rožice iz dječjeg vrtića Vladimir Nazor iz Kastva, uključena i u projekt Čakavska povedalnica

griza Copy

Polaznici dječjeg vrtića Vladimir Nazor na muzejskoj radionici u MZK

Vrtićanci su sudjelovali u ciklusu radionica na kojima su se upoznavali s tradicionalnim građevnim materijalom kamenom, te tradicijskim graditeljstvom i tehnikom gradnje “u suho”, istovremeno učeći lokalno čakavsko nazivlje.

Voditelji: Dragica Stanić, Marko Badurina, Tamara Mataija

2. Učenici četvrtih razreda osnovne škole Milan Brozović iz Kastva

Učenici su sudjelovali na radionici u trajanju od tri školska sata, a obuhvatila je upoznavanje i primjenu specifičnih oblika tradicijskog graditeljstva koje je uveliko utjecalo na oblikovanje krajolika. Tema se nadovezala na školsko gradivo o zavičaju.

Voditelji: Dragica Stanić, Marko Badurina, Tamara Mataija

3. Sudionici programa Jutro u MZK

Radionica je organizirana izvan odgojno-obrazovnog programa i mogli su joj se priključiti zainteresirani učenici. Održana je u subotu 16. travnja od 10. do 13. sati. Sudionici su na radionici upoznali neke oblike tradicijskog graditeljstva u kamenu te izradili makete s gromačama.

Voditelji: Kristina Kinkela, Marko Badurina

4. Sudionici programa Školski praznici u MZK

12418073_1682753685312560_4872707458292733787_n

Sudionici programa Školski praznici u MZK – likovna interpretacija gromača tehnikom tuša

Program se odvijao tijekom proljetnih školskih praznika, pet dana po dva školska sata. Sudionici su proučavali specifičan krajolik Kastavštine, način na koji je nastajao zajedničkim djelovanjem prirode i čovjeka te se upoznali, izrađivali su makete s gromačama, a kamene strukture poslužile su im kao inspiracija za likovne interpretacije u tehnici tuša.

Voditelji: Kristina Kinkela, Marko Badurina, Tamara Mataija

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Izložba “Pogled u tišinu”

Izložba “Pogled u tišinu”

U izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u tijeku je izložba „Pogled u tišinu“ koja se može razgledati do 26. studenog 2023. Izložba tematizira suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci s Udrugom gluhih i nagluhih...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Skip to content