Crtice iz povijesti školstva grada Kastva
Datum:
23.4.-30.10.2015.
Muzejska zbirka Kastavštine
Prolaz Ivana iz Kastva 1, 51215 Kastav
scan0015

Publikacija povodom 100. obljetnice izgradnje školske zgrade

23. travnja do 30. listopada 2015.

Autorice: Željka Čačić, Ines Grgurina, Tamara Mataija

Izložba daje pregled razvoja školstva u Kastvu, od osnivanja prve škole u 18 . stoljeću prema dekretu Marije Terezije te osnivanje i djelovanje drugih dvaju važnih škola u Kastvu: Delavske koja je odgovor na potrebe šire regije za stručnim i kvalitetnim obrtnicima, te Učiteljske škole koja je odigrala važnu ulogu u obrazovanju. Izložba daje širi kontekst koji je utjecao na obrazovanje u Kastavštini od kraja 18. do druge polovice 20. stoljeća.
Izložba je otvorena uz otvorenje prostora MZK nakon radova na adaptaciji. Rezultat je projekta koji je prethodne godine proveden u suradnji s OŠ Milana Brozovića iz Kastva i Prvom riječkom hrvatskog gimnazijom.
U okviru projekta tiskan je katalog Crtice iz povijesti školstva grada Kastva u kojemu su objavljene fotografije predmeta pohranjenih u MZK (autorica teksta Željka Čačić, prof., odabir ilustracija i priprema za tisak Tamara Mataija, kustos).

Ostale objave

Događanja u veljači

Događanja u veljači

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA O'BLOG NA BLOG organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
19. noć muzeja

19. noć muzeja

tema: Muzeji i nova publika petak, 26. siječnja 2024. u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejskoj zbirci Kastavštine i Memorijalnom centru „Lipa pamti“ Ovogodišnji bogat program posvećen je temi „Muzeji i nova publika“, a naglasak je na novim...

Pročitajte više
Skip to content