Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pozivamo vas na seminar za vodiče i turističke djelatnike! U sklopu projekta CLAUSTRA+ (Prekogranična destinacija kulturnoga i zelenoga turizma Claustra Alpium Iuliarum) tijekom ožujka i travnja bit će organizirani seminar za vodiče i turističke djelatnike. Seminar je besplatan, namijenjen turističkim i planinarskim vodičima, turističkim organizacijama te svim aktivnim promotorima i lokalnim interpretatorima na području kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum. Cilj je seminara sudionicima posredovati stručne sadržaje s temom kulturne i prirodne baštine povezane s obrambenim sustavom, osnove inovativnih pedagoških i andragoških pristupa pripovijedanja priča i dramatizacije, interpretacije baštine i šumske pedagogije te uključivanja osoba s posebnim potrebama.

Termini održavanja seminara su:

  • Zajednički prekogranični uvodni seminar (1 dan) u Rijeci, 3. 2018., od 16:00 do 19:30
  • Nacionalni terenski seminar (2 dana) u Sloveniji, 26.–27. 3. 2018.*, od 8:30 do 17:00
  • Nacionalni terenski seminar (2 dana) u Hrvatskoj, 4.–5. 4. 2018.*, od 8:00 do 17:00
  • Zajednički prekogranični zaključni seminar (1 dan) u Ljubljani, 4. 2018., od 09:30 do 13:30

* U slučaju lošeg vremena, zamjenski termini za terenske seminare su: 9.–10. 4. 2018 i 23.–24. 4. 2018.

Seminar (edukacija) započinje u PPMHP u Rijeci te je namijenjena predstavljanju osnovnih metodoloških pristupa, koji su potrebni za vođenje po kompleksnim područjima obrambenog sistema te ujedinjuje sadržaje s područja arheologije i očuvanja prirode. Nudimo organizirani prijevoz iz Ljubljane (s mogućim dodatnim postajama). Drugi dio edukacije je terensko razgledavanje najvažnijih lokacija obrambenog sustava (organizirani su prijevoz i ručak). Slovenskim je sudionicima primarno namijenjen terenski seminar u Sloveniji, hrvatskim terenski seminar u Hrvatskoj, ali je dobrodošlo i prekogranično sudjelovanje na terenskim seminarima. Datumi terenskih seminara bit će – bude li potrebno – prilagođavani vremenskim uvjetima. Svakako preporučamo primjerenu obuću i odjeću za hodanje po strmom, šumskom terenu. Posljednji dan seminara održat će se u Ljubljani u Prodajalni (Ex. Murina Hiša Mode) u podvožnjaku Ajdovščina gdje će biti predstavljene osnove medvjeđeg ekoturizma i oživljena vodstva. Koncept i scenarij dramatiziranog vodstva na području obrambenog sustava izradit će se u grupama. Sudionici mogu koristiti organizirani prijevoz iz Rijeke (uz dodatne stanice ovisno o potrebi).

U slučaju, da bude prijavljenih više sudionika od predviđenih slobodnih mjesta, prednost će imati oni koji su potvrdili sudjelovanje na svim terminima seminara. Svi sudionici će dobiti digitalni priručnik za vođenje po Claustri i potvrdu o sudjelovanju. Među sudionicima seminara birati će se izvođači odnosno vodiči, koji će u okviru projekta provoditi pilotna vodstva po obrambenom sistemu Claustra Alpium Iuliarum.

Seminar organiziraju Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije u sudjelovanju s NMS, ZRSVN, HRZ i PMR. Projekt CLAUSTRA+ je sufinanciran iz ESRR sredstava u okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska te od strane Općine Kostrena.

Prijave su moguće do 15. 3. 2018 odnosno do popunjavanja mjesta.

LINK na poziv i program

Kontakt za slovenske udeležence: katharina.zanier [@ ] zvkds.si

Kontakt za hrvatske sudionike: ana [@] ppmhp.hr

Više o kasnoantičkom obrambenom sistemu na: www.claustra.org

Više o projektu na: https://ppmhp.hr/claustra/

Link na film Claustra: FILM

Skip to content