Brdo kulture – Park znanja i sanja

stručno vodstvo
13. lipnja 2024. u 10 sati u perivoju Muzeja

Park znanja i sanja program je što ga u sklopu projekta Brdo kulture organizira Muzej kao stručno vodstvo perivojem i lapidarijem Muzeja.

Uz vodstvo arheologa Ranka Starca doznat će se što je to što perivoj Guvernerove palače čini jednim od najljepših prostora u gradu, ali i kakve povijesne priče kriju kameni spomenici čuvani u Lapidariju Muzeja čije se formiranje vezuje uz Museo Civico i riječkoga industrijalca Roberta Whiteheada koji muzeju daruje dvije kamene urne pronađene na Brajdi.

Nakon toga Zbirka se obogaćuje i drugim spomenicima što natpisima, arhitektonskim elementima i ukrasima, prikazanim likovima otkrivaju dvotisućljetnu prošlost grada koji je znao sačuvati djeliće svojih korijena i koji ih danas upliće u sve jasnija saznanja o svojoj ulozi i mjestu u hrvatskoj povijesti.

Na ovaj su ili onaj način, svi oni vezani uz osobe koje su svojom djelatnošću, kapitalom, a nadasve ljubavlju za grad u Rijeci ostavili neizbrisiv trag. Progovara tako kamen o rimskom duoviru Gaju Notariu Vetidijanu, o maršalu Nugentu, gradonačelniku Ciotti ili o patricijskoj obitelji Adamić, o carevima i guvernerima, ali danas, više od svega o nama koji smo baštinili te vrijedne dijelove vlastite prošlosti.

Ostale objave

Korezin od besed

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Predstava “Na šterne” u Lipi

Predstava “Na šterne” u Lipi

Ovu će se subotu, 8. lipnja 2024., u 20.00 sati ispred Memorijalnog centra Lipa pamti održati predstava "Na šterne" u izvedbi MPZ Štorija, dramske sekcije Lisinski vetar i izv. prof. sc. dr. Vjekoslave Jurdana. Predstava se održava povodom 120 godišnjice rođenja Drage...

Pročitajte više
Skip to content