Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje gostujuće izložbe Tolminskog muzeja Spomen-crkva Sv. Duha u Javorci – “bazilika mira”, autorice Damjane Fortunat Černilogar, u srijedu 12. prosinca 2018. u 18:30, u Velikom atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba predstavlja crkvu izgrađenu 1916. dobrovoljnim prilozima vojnika 3. gorske brigade XV. austrougarskog korpusa i njihovim dobrovoljnim radom. Gradili su je u vrijeme predaha, kada nisu bili na borbenim linijama. Podignuta je na rubu Soške fronte, u samo 184 dana, prema planovima bečkog umjetnika Remigiusa Geylinga, kao trajni spomen poginulim austrougarskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu. Osobito se ističe izuzetno smirujuć i skladan interijer u kojemu se nalaze i hrastove ploče s imenima 2565 palih vojnika.
Danas crkva u Javorci, kao dio itinerara Puta mira koji povezuje spomenike iz vremena Prvog svjetskog rata, predstavlja mjesto susreta i zajedničkog sjećanja na one koji su izgubili život na Soškoj fronti. Jedinstven secesijski dragulj, spomenik mira i simbol sloge, sačuvan unatoč oštrom i surovom planinskom okruženju, poziva posjetitelje da se dive njezinoj ljepoti i razmisle o krhkoj ali potresnoj proturatnoj poruci koju odašilje.

Realizacijom ove izložbe u prostoru Velikog atrija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka simbolično će obilježiti stotu obljetnicu kraja Prvog svjetskog rata. U smislu šire kontekstualizacije gostujuće izložbe Tolminskog muzeja bit će izloženi i predmeti iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji govore o životu u pozadini austrougarskih bojišta u Prvom svjetskom ratu. Po otvorenju izložbe u Mramornoj dvorani održat će se projekcija dokumentarnog filma Front na Soči – 100 godina poslije, u produkciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans.

Gostovanje izložbe pod naslovom Spomen-crkva Sv. Duha u Javorci – “bazilika mira” predstavlja nastavak međunarodne suradnje dviju muzejskih institucija, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Tolminskog muzeja, započete gostovanjem izložbe Tržnica – trbuh grada u Tolminu 2017.

Izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2019.

Skip to content