AQUILEIA – SALONA – APOLLONIA

Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka

autori izložbe: Morana Čaušević-Bully, Ecole française de Rome / Udruga aIPAK koordinator izložbe

Francis Tassaux, Ausonius, Sveučilište Bordeaux 3

suradnici: Zrinka Ettinger Starčić, Lošinjski muzej, koordinator izložbe, Sébastien Bully, UMR ARTeHIS, CNRS

otvorenje izložbe: 17. prosinca 2015. u 12 sati

izložba ostaje otvorena do 26. veljače 2016.

Izložba Aquileia – Salona – Apollonia. Putevima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka rezultat je međunarodne suradnje ostvarene u okviru programa “Adriaticummare – Adriatlas“ čiji je začetnik i voditelj Francis Tassaux, profesor emeritus na Sveučilištu Bordeaux 3 i istraživač pri centru Ausonius iz Francuske. Cilj programa, u kojem sudjeluju znanstvenici svih zemalja koje okružuju Jadransko more (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija), jest sakupiti najvrijednije podatke o arheološkim lokalitetima datiranima od željeznog doba do sredine 8. stoljeća poslije Krista, koji su nastali i razvijali se upravo zahvaljujući jadranskim plovnim putevima koji su spajali Istok sa Zapadom, Sjever s Jugom.

Ova će izložba ukazati na ulogu jadranske obale u povezivanju Istoka i Zapada, Balkana i Italije još od antičkih vremena, i na ulogu koju Hrvatska i danas ima u okviru Europske unije.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content