Adventska šetnja po Claustri: Kostrena – Rijeka

U sklopu projekta CLAUSTRA+ (Prekogranična destinacija kulturnoga i zelenoga turizma Claustra Alpium Iuliarum) organiziramo besplatni pilot izlet u petak, 14. prosinca 2018. čija je svrha popularizacija kulturno-turističke rute Claustra.

Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora barbara u središte Rimskog imperija. Obići ćemo lokacije obrambenog sustava Claustre – utvrdu na Solinu iznad Kostrene koja nadzire morske i cestovne puteve, te se u Rijeci spustiti uz obrambenu liniju Claustre od Kozale preko Kalvarije do Principija, vojničkog zapovjedništva koje se nalazi u centru Rijeke. Slijedi nam posjet i stručno vodstvo u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Muzej čuva predmete nađene na lokalitetima antičke Tarsatike i Solina, kao i drugih lokaliteta Primorsko-goranske županije.
PROGRAM IZLETA petak, 14. prosinac 2018.:
9 sati polazak iz Crikvenice sa autobusne stanice
9:30 ispred Plodina se nalazimo svi koji dolazimo dodatno s autima
obilazak Gradine Solin iznad Kostrene gdje se nalaze ostaci utvrde koja je djelovala u sklopu obrambenog sustava Claustre
Kostrena: pauza za kavu i Kostrensku tortu
Claustra u Rijeci: Kozala – Kalvarija – Principij
slobodno na Korzu oko 1 sat
posjet muzeju sa stručnim vodstvom kustosa Ranka Starca
odlazak na Trsat-Advent – slobodno razgledavanje
oko 17,30 polazak za Crikvenicu
PRIJEVOZ: organizirani autobus i ukoliko se isti popuni, postoji mogućnost da nam se pridružite s vlastitim prijevozom.
NAPOMENA: Izlet je za prijavljene sudionike BESPLATAN, a uključuje vođenu pješačku turu uz licencirane planinarske i turističke vodiče, te u muzeju vodstvo kustosa i arheologa Ranka Starca. U izlet nije uključena okrjepa.
OPREMA: Preporučujemo čvrste sportske cipele za obilazak Solina
OBAVEZNE PRIJAVE putem obrasca: https://goo.gl/forms/XcWQKKBk3xiY1E733
BROJ SUDIONIKA je zbog kapaciteta autobusa OGRANIČEN na 18 osoba.
Prijave su moguće do 8.12. odnosno do popunjenja mjesta.

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content