Od malog porta do prekooceanske luke

autor izložbe: Nikša Mendeš
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
otvorenje izložbe: 18. ožujka 2019. u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će biti otvorena do 18. travnja 2019.

Izložbom Od malog porta do prekooceanske luke Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka pridružuje se obilježavanju 300. obljetnice proglašenja Rijeke slobodnom lukom 1719. godine.
Izložba kroz nekoliko tematskih cjelina prati razvoj luke pred gradom: od srednjega vijeka i događanja koja su prethodila proglašenju Rijeke slobodnom lukom 1719. godine, vremena vladavine cara Karla VI. i Marije Terezije te prve polovice 19. stoljeća kad nastaju ideje o gradnji nove luke zapadno od Rječine, do najznačajnijeg trenutka u njezinu razvoju, osamdesetih i devedesetih godina 19. stoljeća.
Stoljećima je glavna riječka luka za jedrenjake i manje veslarke bilo nekadašnje ušće Rječine, danas Mrtvi kanal, ali je od druge polovice 19. stoljeća nastala potreba proširenja luke na drugoj lokaciji. U tom razdoblju riječka luka – u smislu tehnološke opremljenosti – doživljava vrhunac. Izgrađena su najznačajnija pristaništa i gatovi, a i dio grada uz luku arhitektonski se oblikuje gradnjom reprezentativnih palača, zgrade lučke uprave, Governo Marittimo i palače brodara Adria. Dovršava se riječki lukobran, nazvan po carici Mariji Tereziji, na čijem će vrhu biti postavljen novi svjetionik, naknadno premješten na područje Mlake, na početku današnje Industrijske ulice.
Rijeka je od 1903. postala i najznačajnija prekooceanska luka na hrvatskom dijelu Jadrana. Do početka Prvoga svjetskog rata bila je i polazna luka brojnim iseljenicima koji su tražili novu životnu priliku izvan Europe. Svoj daljnji razvoj, ali i najveća razaranja luka, je kao i grad, doživjela u prvoj polovici 20. stoljeća, završno s 1945. godinom i konačnim povlačenjem njemačke vojske iz grada. Zbog toga će tek početkom pedesetih godina iznova dosegnuti gospodarski rast jednak onome pred Prvi svjetski rat, koji se nastavio u narednim desetljećima.

Ostale objave

Događanja u srpnju

Događanja u srpnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content