Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Obilježavanje 120. obljetnice od osnutka prvog riječkog muzeja i kontinuirane muzejske djelatnosti u Rijeci

1893. – 2013.

20. prosinca 2013. u 19.00 u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Stotinu i dvadeset godina od kad je Rijeka, nakon dugogodišnje potrage za prostorom, na zadovoljstvo svojih građana koji su s velikim entuzijazmom podupirali osnivanje muzeja dobila Museo Civico – Gradski muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka obilježit će svečano.

Na izložbi 120 godina – 120 predmeta  bit će predstavljeno 120 najreprezentativnijih predmeta koji, kao dio bogata fundusa Arheološkog, Etnografskog i Kulturnopovijesnog odjela te Odjela za povijest pomorstva, svjedoče o kontinuitetu muzejskoga rada u ustanovi koja – kao jedan od slijednika Musea Civica  i Gradskog muzeja Sušak – nastavlja put započet prije više od jednoga stoljeća.

Uz izložbu bit će predstavljena i monografija Iz muzejske riznice : 120 godina – 120 predmeta  u kojoj će uz svaki predmet koji obilježava jednu muzejsku godinu biti vezana priča koja ga je učinila muzejskim eksponatom – dijelom bogate povijesti i kulture Primorsko-goranske županije i grada Rijeke brižljivo čuvanom u ustanovi koja novoj generaciji čuva ona dobra koja se mogu zaboraviti, a potiču od naših uvaženih djedova kako još 1887. piše dnevnik La Bilancia.

Svečanost obilježavanja 120. obljetnice osnutka prvog riječkog muzeja završit će koncertom što će ga održati Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ pod ravnanjem maestre Doris Kovačić.

 

Skip to content