Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

KRESNIKOVA NOĆ
Pod nazivom “Kresnikova noć” učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova održat će koncerte na violinama iz muzejske Zbirke dr. Franje Kresnika, sušačkog liječnika i poznatog graditelja violina. Koncerti će se održavati u 18:30, 19:30 i 20:30 sati u Mramornoj dvorani muzeja.
U sklopu predstavljanja Zbirke dr. Franje Kresnika održavat će se i radionice „Kako nastaje violina“ koje će voditi Silvio Rebić, graditelj violina školovan u Cremoni.
Radionice će se održavati u Pedagoškom kabinetu s početkom u 19, 20, 21, 22 i 23 sata.

Posjetiteljima će bit otvoreni i stalni kulturno-povijesni postav na 1. katu u reprezentativnim salonima nekadašnje rezidencije riječkih guvernera u kojima su, prigodom obilježavanja 120. obljetnice izgradnje Guvernerove palače, provedene izmjene koje pridonose suvremenijoj prezentaciji muzejskih sadržaja i boljem razumijevanju jednog, za grad Rijeku, iznimno značajnog povijesnog razdoblja. Dio postava ostvaren je u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost u Rijeci.
Na 2. katu otvoren je postav Zavičajni memento koji daje prikaz života na prostoru Primorsko-goranske županije i grada Rijeke od prapovijesti do vremena Marije Terezije, odnosno do početka 18. stoljeća.
U muzejskom parku postavljen je lapidarij, vrijedna zbirka kamenih spomenika datiranih u razdoblje od 1. do 19. stoljeća što natpisima, arhitektonskim elementima i ukrasima, prikazanim likovima otkrivaju dvotisućljetnu prošlost grada Rijeke.
U izložbenom je prostoru muzeja postavljena izložba Sjećanje na ljeto autora Ive Vičića. Ova zvučna izložba sastoji se od više zvučnih instalacija/kompozicija koje se reproduciraju u različitim muzejskim prostorima, nadopunjuju i grade cjelovitu zvučnu priču. Zastupljeni su zvukovi prirodnog okruženja mora: zvukovi plaža, oblutaka koje valovi kotrljaju po morskome žalu ili na ulazu u malu morsku pećinu, zvukovi valova, škrapa, galebova, ali i različitih intonacija mora pod jugom ili burom. Zvukovima prirodnog okruženja suprotstavljeni su zvukovi mora u urbanom, industrijskom okruženju našega grada, zvukovi luke i lučkih postrojenja, brodova u plovidbi ili vezanih za bove, barki i drugih tipičnih zvukova takvoga okruženja.

U nastavku Mramorne dvorane postavljena je izložba „Zvukovi“ organizirana suradnjom sa Zajednicom tehničke kulture i Tehniškim muzejom Slovenije. Izložba daje odgovore na mnoga pitanja vezana uz zvukove u svakodnevnom životu. Na izložbi će se moći naučiti koja su svojstva zvuka, koje zvukove poznajemo, kako nastaje zvuk i kako raspoznati zvukove. Na izložbi su predstavljena i glazbala uz koja će se pokušati odgovoriti na pitanja zašto nam neki zvukovi stvaraju ugodu, a neki neugodu. Predstavit će se i neki stariji uređaji za snimanje i reprodukciju zvuka poput fonografa i gramofona, kao i razlike između digitalnog i analognog zvuka.
                                
ČUDOTVORNICA: MUZEJSKA RADIONICA – IGRAONICA
Od 18 do 22 sata za najmlađe će se održati radionica izrade jednostavnih instrumenata i igra Potapanje brodova te kreativni kutak.

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI
Lipa 35, Šapjane
tel. +385 51 732239

U Memorijalnom centru Lipa pamti, dislociranom postavu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka bit će predstavljeni tradicijski glazbeni instrumenti Krasa i Hrvatskog primorja iz fundusa muzeja – sopile, mih, cindra, vidalice i dječje svirale – koji su se upotrebljavali do početka 20. stoljeća.
Dokumentarni film “Anostru svirač Rado / Naš svirač Rado” autora Roberta Dorčića predstavit će 65 godina glazbenog djelovanja Rade Dorčića. Film je snimljen u sklopu projekta “Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika”.
U glazbenom dijelu programa, od 18 do 19:30 sati nastupit će Rado Dorčić i Žejanski kantaduri, Niko Poles i dječji harmonikaški orkestar, Glazbeni sastav Vatreni dečki te Ženska klapa Rožice.

…više na Memorijalni centar Lipa pamti

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Ivana iz Kastva 1, Kastav
U Muzejskoj zbirci Kastavštine bit će otvorena izložba “Za prste polizat'” koja će predstaviti muzejske predmete vezane uz spravljanje hrane i slastica, ali i neka autohtona jela Kastavštine. U sklopu izložbe polaznici Dječjeg vrtića Vladimir Nazor iz Kastva, predstavit će igru “Maneštrica” te stare recepte svojih baka, a učenici glazbenog odjeljenja OŠ Milan Brozović iz Kastva glazbenim će nastupom sudjelovati u Noći muzeja.

…više na Muzejska zbirka Kastavštine

Skip to content