Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

IZLOŽBA
Lado / reljefi / tragovi
autorica: Petra Slobodnjak
organizatori: Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
otvorenje izložbe: 18. travnja 2019. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja 2019.

U suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama LADO, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će otvorena izložba fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI. Ovom izložbom i prigodnim kratkim koncertom Ansambl LADO nastavlja s obilježavanjem 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koja svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini.
„Iza naslova LADO / RELJEFI / TRAGOVI skriva se kompleksnost, višeslojnost i isprepletanje značenja koje nudi folklorni izričaj i podijeljena je na zone čime se nastojalo poštovati uobičajene podjele folklorne glazbe i plesa prema regijama. Fotografijama umjetnika pridruženi su i pejzaži fotografirani na mjestima s kojih plesovi i potječu” najavljuje autorica izložbe Petra Slobodnjak.

IZLOŽBA
Od malog porta do prekooceanske luke
autor izložbe: Nikša Mendeš
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će biti otvorena do 17. travnja 2019.

Izložbom Od malog porta do prekooceanske luke Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka pridružuje se obilježavanju 300. obljetnice proglašenja Rijeke slobodnom lukom 1719. godine.
Izložba kroz nekoliko tematskih cjelina prati razvoj luke pred gradom: od srednjega vijeka i događanja koja su prethodila proglašenju Rijeke slobodnom lukom 1719. godine, vremena vladavine cara Karla VI. i Marije Terezije te prve polovice 19. stoljeća kad nastaju ideje o gradnji nove luke zapadno od Rječine, do najznačajnijeg trenutka u njezinu razvoju, osamdesetih i devedesetih godina 19. stoljeća.
Stoljećima je glavna riječka luka za jedrenjake i manje veslarke bilo nekadašnje ušće Rječine, danas Mrtvi kanal, ali je od druge polovice 19. stoljeća nastala potreba proširenja luke na drugoj lokaciji. U tom razdoblju riječka luka – u smislu tehnološke opremljenosti – doživljava vrhunac. Izgrađena su najznačajnija pristaništa i gatovi, a i dio grada uz luku arhitektonski se oblikuje gradnjom reprezentativnih palača, zgrade lučke uprave, Governo Marittimo i palače brodara Adria. Dovršava se riječki lukobran, nazvan po carici Mariji Tereziji, na čijem će vrhu biti postavljen novi svjetionik, naknadno premješten na područje Mlake, na početku današnje Industrijske ulice.

Rijeka je od 1903. postala i najznačajnija prekooceanska luka na hrvatskom dijelu Jadrana. Do početka Prvoga svjetskog rata bila je i polazna luka brojnim iseljenicima koji su tražili novu životnu priliku izvan Europe. Svoj daljnji razvoj, ali i najveća razaranja luka, je kao i grad, doživjela u prvoj polovici 20. stoljeća, završno s 1945. godinom i konačnim povlačenjem njemačke vojske iz grada. Zbog toga će tek početkom pedesetih godina iznova dosegnuti gospodarski rast jednak onome pred Prvi svjetski rat, koji se nastavio u narednim desetljećima.

IZLOŽBA
Riječke (primijenjene) priče
organizatori: Klub studenata povijesti umjetnosti pri Društvu povjesničara umjetnosti Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić – Brlić – Ružić
autorice izložbe: Irena Radoslav i Iva Volović
suradnici na projektu: Tamara Mataija, Andrea Samaržija, Theo de Canziani
izložba će biti otvorena do 15. travnja 2019.

U sklopu održavanja devetog Dana povijesti umjetnosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je tematska izložba Riječke (primijenjene) priče. Izložbu organiziraju studenti povijesti umjetnosti, ujedno članovi Kluba studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT pri Društvu povjesničara umjetnosti Rijeke.
Uz izložbu su osmišljene i prateće aktivnosti namijenjene ciljanim skupinama publike poput likovnih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta koje će se provoditi u sklopu programa muzejske Čudotvornice, likovne radionice za djecu, a za srednjoškolski uzrast predviđena su vodstva po izložbi. Tijekom trajanja izložbe, dva puta tjedno, organizirana su stručna vodstva za posjetitelje.

IZLOŽBA
Čovjek i more – ribolov u antici kroz fundus arheološkog muzeja zadar
autorica izložbe: Dušanka Romanović
organizator: Arheološki muzej Zadar
izložba će biti otvorena do 2. lipnja 2019.

U sklopu suradnje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Arheološkog muzeja Zadar u Rijeci je, nakon Nina, Dubrovnika, Pule i Zagreba otvorena izložba Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar.
Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi česti na priobalnim nalazištima, ali dosad vrlo slabo proučavani.
Izložba Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar prikazuje upravo taj segment života u antici. Posjetitelji će se upoznati i s mitologijom i prikazima božanstava te s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanom uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).
Građa predstavljena na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je djelovala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.

ČUDOTVORNICA – MUZEJSKA RADIONICA – IGRAONICA

Festival znanosti
tema: Boje
radionica: Boje koje oplemenjuju drvo
voditelji radionice: Andrea Samaržija, Dino Marković
vrijeme održavanja radionica: 8., 10. i 12. travnja 2019. od 10 do 11.30
Potrebna je najava.

U program ovogodišnjeg 17. Festivala znanosti Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uključuje se radionicama za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te za učenike srednjih škola. Sudionici će na radionici upoznati djelatnost muzejskog preparatora koji će im predstaviti vrste drva, načine njegove obrade te drvo kao materijal za izradu namještaja. Sudionici radionice imat će priliku naučiti što je to bajcanje, proces bojenja drva kojim
se postiže promjena boje drva, njegovo oplemenjivanje i zaštita, te će se sami okušati u nekoliko preparatorskih aktivnosti. Potrebna je najava.

Jutro u muzeju
tema: Riječka luka
vrijeme održavanja: 13. travnja 2019. od 9 do 13 sati
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
cijena radionice: 40 kuna

tema: Proljeće u Čudotvornici
vrijeme održavanja: 20. travnja 2019. od 9 do 13 sati
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
cijena radionice: 40 kuna

Zbog ograničenog broja sudionika (15) potrebna je prijava.

Likovna radionica muma – muzejski mali atelje
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Dramska radionica dramci iz guvera
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno

Praznici u muzeju
radionica: More i ja
voditeljica radionice: Andrea Samaržija
vrijeme održavanja radionice: od 23. do 27. travnja 2019. od 10 do 11.30
cijena radionice za svih pet dana: 50 kuna

Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.
Potrebna je najava.

Rođendan u muzeju
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djecI od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja.
Potrebna je najava.
cijena: 600 kuna za desetero djece

najave za programe Čudotvornice: cudotvornica@ppmhp.hr
Andrea Samaržija, +385 051 553666

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI

Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: srijeda – subota od 10 do 17, nedjelja od 10 do 14 sati

IZLOŽBA
Kako lipa pamti – 75 godina sjećanja na stradanje
autorica izložbe: Vana Gović
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka – Memorijalni centar Lipa pamti
otvorenje izložbe 30. travnja 2019.
izložba će u Memorijalnom centri Lipa pamti biti otvorena do 15. svibnja 2019.

Prigodom obilježavanja 75. godišnjice stradanja Lipe, Memorijalni će centar Lipa pamti 30. travnja prirediti prigodan program. Izložbom i publikacijom Kako Lipa pamti – 75 godina sjećanja na stradanje usmjerit će se pozornost na memorijalnu baštinu Lipe u proteklih 75 godina. Predstavit će se historijat službenog obilježavanja stradanja kroz komemoraciju Lipa pamti te prateći programi obilježavanja koji su ponekad znali trajati i nekoliko dana, a uključivali su različite društvene skupine. Predstavit će se i osobna prisjećanja na stradanje, onako kako ih pamte stanovnici Lipe. Izložba će obuhvatiti fotografsku i dokumentarnu građu, te individualna svjedočanstva (kazivanja) Lipljana. Namjera izložbe je predstaviti način na koji je Lipa kroz proteklih 75 godina čuvala svoju memorijalnu baštinu te istaknuti primjer Lipe kao izrazito pozitivan u kontekstu nacionalnih kultura sjećanja na stradanja Drugog svjetskog rata.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE

Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12, srijeda od 18 do 20 sati

IZLOŽBA
Granice
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. studenog 2019.

Izložba zemljovidima, predmetima iz svakodnevnog života i osobnim pričama daje prikaz događanja na Kastavštini
između dvaju svjetskih ratova, ali i tematizira problem granice između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije, gubitak teritorija te život Kastavaca uz granicu.

IZLOŽBA
Spomenici sjećanja
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 3. svibnja 2019.

Na izložbi su predstavljene fotografije spomenika podignutih na Kastavštini u spomen na Narodnooslobodilačku borbu i poginule vojnike i civile, autora Petra Fabijana.

Skip to content