Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Zbirke

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka središnja je muzejska ustanova Primorsko-goranske županije koja svjedoči o dugoj, organiziranoj muzejskoj djelatnosti u gradu Rijeci. Počeci muzejskoga rada bilježe se od davne 1875. kad je putna čaša cara Josipa II. potaknula osnivanje muzeja i kad, uz podršku riječkih intelektualaca, započinje organzirano prikupljanje građe. Put od čaše do muzeja nije bio ni jednostavan ni lak no muzealci su, unatoč ponekad i nepovoljnim okolnostima i nerazumijevanju, pa i apsurdima poput onog kad se u gradu intenzivne izgradnje godinama ne pronalazi primjeren prostor za smještaj muzeja, uspjeli pokazati koliko je važno novoj generaciji sačuvati ona dobra koja se mogu zaboraviti, a potiču od naših uvaženih djedova kako još 1887. piše La Bilancia.
Kad je 1893. otvoren dugo iščekivani Museo Civico – Gradski muzej, a 1933. i Muzej grada Sušaka grad je dobio institucije čija je građa i danas temelj svih riječkih muzeja.
Nakon brojnih promjena naziva, lokacija, integracija… 1961. kao jedan od sljednika Musea Civica i Gradskog muzeja Sušak osnovan je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka čiji se rad i danas odvija kroz rad Arheološkog, Etnografskog i Kulturnopovijesnog odjela i Odjela za povijest pomorstva čija je bogata raznorodna građa sređena po zbirkama.

Skip to content