Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Zbirka maketa i modela jedrenjaka i parobroda

Voditelj: mr.sc. Nikša Mendeš, muzejski savjetnik

Zbirka maketa i modela sadrži 90 predmeta. Zbirka je u potpunosti inventarizirana i unesena u računalnu bazu podataka. Sastoji se od maketa jedrenjaka duge plovidbe i male priobalne plovidbe, parobroda putničkih i teretnih te motornih brodova. Najvećim dijelom zbirka je smještena u čuvaonici, a dio je predmeta izložen u izložbenom prostoru muzeja. Začeci se Zbirke smještaju u razdoblje prije Drugoga svjetskog rata kada su građani grada Sušaka, na poziv ravnatelja Gradskog muzeja Ivana Sveška darovali makete jedrenjaka i parobroda.
Makete su izrađene prvenstveno od drva, a makete parobroda i motornih brodova, od kombinacije drva, mesinga, plastičnih materijala. U sklopu preventivne zaštite obavlja se redovito čišćenje maketa, a prema potrebi provode se i konzervatorsko – restauratorski postupvi.
Vrijednost Zbirke maketa i modela je nezaobilazna za pomorstvo i brodogradnju Rijeke i Hrvatskog primorja jer na edukativan i svim uzrastima prijemčljiv način dokumentira brodogradnju i pomorstvo kvarnerskog područja, ali ih stavlja i u europski kontekst jer sadrži makete jedrenjaka 19. stoljeća kojima su domaći kapetani oplovili svijeta u razdoblju od 1850. do 1910.
U Zbirci su zastupljeni i neki od najznačajnijih primjeraka brodova na jedra od 12. do kraja 19. st. našeg kraja, kao što su npr. brik Splendido, bark Contessa Hilda, uskočka veslarka, krčki srednjovjekovni jedrenjak, bark Grad Karlovac, i drugi.

Skip to content