Što ostaje: tragovi izbjeglica

Dva povijesna izložbena projekta na visoko aktualnoj temi okupljeni su pod naslovom “Što ostaje”. Naizgled svakodnevni predmeti govore o dodirivanju životnih priča.
Biti izbjeglice: europska pripovijest
15 predmeta iz pet muzeja srednje i jugoistočne Europe podsjećaju na iskustva izbjeglica kakvu je kontinent svjedočio stoljećima. Pogotovo u 20. stoljeću, rat, genocid, vjerski i politički progon, siromaštvo i etnički sukobi prisilili su ljude da napuste svoje domove i pronađu utočište drugdje. To je zajedničko europsko iskustvo, spajajući kontinent na bezbroj načina.
Prekinuta karijera: skice Lisa Jalowetz za kazalište
Krajem tridesetih godina Lisa Jalowetz je studirala na bečkoj Školi za dizajn austrijskog Muzeja za umjetnost i industriju. Skica i skice kostima koje je tamo stvorila pokazuju počeci karijere koja je naglo podigla “Anschluss”, pripajanje Austrije nacističke Njemačke. Uz pomoć svojih roditelja, Jalowetz je pobjegao u Sjedinjene Države. Tamo je uspjela nastaviti studij, što je dovelo do uspješne karijere na Broadwayu.
Izložbu “Biti izbjeglica” podržava Europska komisija, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA), Program “Europa za građane”, kao i austrijska Federalna kancelarija.
17. svibnja 2018. do 13. siječnja 2019
1040 Beč, Karlsplatz 8
P: +43 (0) 1 505 87 47
F: +43 (0) 1 505 87 47 7201
E: office@wienmuseum.at

Ostale objave

Vespa i Kvarner

Vespa i Kvarner

organizator: Vespa Klub Rijeka autori: Igor Pavić, Danijel Teslak fotografije: Dorian Bogut, VK Rijeka, AMD Matulji, Igor Puž 6. rujna do 12. rujna 2023.  U sklopu manifestacije Crovespa 2023. u našem je perivoju postavljena izložba na kojoj je predstavljeno...

Pročitajte više
Događanja u rujnu

Događanja u rujnu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA SJETI SE MENE organizatori: Hrvatski restauratorski zavod, Pomorski i...

Pročitajte više
Skip to content