Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Etnološke radionice

reci-ptičica-1-1

RECI…PTIČICA!

Uzrast: 4-6 godina
Trajanje: 90 minuta
Kontakt: Andrea 051/213 578 ili cudotvornica[at]ppmhp.hr

Edukativna tematska radionica na kojoj se djeca kroz igru i praktičan rad upoznaju s načinom ukrašavanja stambenog prostora s ciljem očuvanja obiteljskih uspomena. Temeljni praktični rad je izrada okvira za slike.

  1. dio: razgledavanje različitih okvira za slike u stalnom postavu
  2. dio: izrada kartonskih okvira za slike ukrašenih motivima po uzoru na muzejske
  3. dio: tijekom radionice sudionici će se zajednički fotografirati, a slike će se uložiti u izrađene okvire kao uspomena na radionicu.

škrinjica-21

ŠKRINJICA ZA BLAGO

Uzrast: 4-6 godina
Trajanje: 90 minuta
Kontakt: Andrea 051/213 578 ili cudotvornica[at]ppmhp.hr

Tematska radionica edukativnog karaktera kroz igru i praktičan rad približava djeci način pohrane stvari i dragocjenosti u prošlosti te ih upoznaje s procesom razvoja namještaja. Djeca će se upoznati sa škrinjom kao osnovnim tipom namještaja te načinom na koji su se iz škrinje razvili ostali tipovi namještaja koje koristimo danas. Osnovna aktivnost je izrada papirnatih škrinjica.

  1. dio: ciljano vodstvo kroz postav
  2. dio: proučavanje škrinja iz muzejskog fundusa na fotografijama
  3. dio: izrada škrinjica od kartona po uzoru na muzejske koje će sudionici mogu ponijeti sa sobom i u njima mogu čuvati svoje vrijedne predmete.

web

GLAZBENE RADIONICE

Voditeljica : dr. sc. Mirna Marić, muzikologinja
Trajanje: 90 minuta
Mjesto: Čudotvornica

Opis: Glazbena baština važan je segment naše kulture. Posebno mjesto zauzima folklorna glazba koja je izravno vezana uz način i ritam života i rada. Ljudi su kroz brojne naraštaje čuvali i modificirali narodnu glazbu pronoseći glazbom i duh minulog vremena.

Na glazbenim radionicama, uz pomoć orfovog instrumentarija koji je u potpunosti prilagođen djeci, sudionici putem glazbe uče o svakodnevnevici običnog lokalnog čovjeka, istovremeno razvijajući muzikalnost i ljubav prema glazbi. Aktivnost djece na radionicama usmjerena je na pjevanje i sviranje dječjih i narodnih pjesama, a osnovni instrumenti su udaraljke, najadekvatnije za potrebe dječjeg muziciranja.

Skip to content