Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka će tijekom mjeseca svibnja 2022. godine otvoriti značajnu izložbu koja progovara o važnoj prošlosti brodarstva i njenom značaju, kako za Rijeku, tako i za Primorsko goransku županiju, pa je kao uvod u tu izložbu danas u Mramornoj dvorani Muzeja održana prezentacija donacije dviju brodskih maketa Jugolinije, „Nehaja“ i „Triglava“ donatora i vlasnika IND_EKO d.o.o. Kostrena, obitelji Šmitran, kao i konferencija za novinare.
Gostima, prijateljima i medijima obratila se ravnateljica Muzeja, Nikolina Radić Štivić, autor buduće izložbe „PRIČA PLAVOG HORIZONTA – JUGOLINIJA 75 godina“, muzejski savjetnik Nikša Mendeš, kao i zamjenica župana Primorsko goranske županije, Marina Medarić.
Posebno treba istaknuti i obraćanje donatora, Ilije Šmitrana koji je naglasio da su makete nastale kao trud, talentirani rad i umijeće naših nonića-brodograditelja, kao i da su na tim brodovima plovili mnogi Primorci, zarađujući tako svoj teški kruh sa sedam kora. Istaknuo je da mu je vrlo drago što te makete nisu ostale u krugu njihovog obiteljskog doma, jer bi ih vidjelo premalo ljudi i ne bi dobile ono značenje koje stvarno imaju. Njihova materijalna vrijednost iznosi oko 60 tisuća eura, ali, kako je rekao gospodin Šmitran, puno su važnije i vrijednije kao kulturna materijalna baština ovoga kraja.
„Makete brodova su sada u ‘najboljim rukama’ i ja još jednom zahvaljujem Muzeju što nam je dao priliku da ove makete budu sačuvane za buduće naraštaje. Neka u Muzeju mirno plove“, zaključio je donator Ilija Šmitran.

Skip to content