Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Etnološke radionice

reci-ptičica-1-1

RECI… PTIČICA…

Uzrast: 1. – 4. razred
Trajanje: 2 školska sata
Kontakt: Andrea 051/213 578 ili cudotvornica[at]ppmhp.hr
Edukativna tematska radionica na kojoj se djeca kroz igru i praktičan rad upoznaju s načinom ukrašavanja stambenog prostora s ciljem očuvanja obiteljskih uspomena. Temeljni praktični rad je izrada okvira za slike. 1. dio: razgledavanje različitih okvira za slike u stalnom postavu 2. dio: izrada kartonskih okvira za slike ukrašenih motivima po uzoru na muzejske 3. dio: tijekom radionice sudionici će se zajednički fotografirati, a slike će se uložiti u izrađene okvire kao uspomena na radionicu.   škrinjica-21

ŠKRINJICA ZA BLAGO

Uzrast: 1. – 4. razred
Trajanje: 2 školska sata
Kontakt: Andrea 051/213 578 ili cudotvornica[at]ppmhp.hr
Tematska radionica edukativnog karaktera kroz igru i praktičan rad približava djeci način pohrane stvari i dragocjenosti u prošlosti te ih upoznaje s procesom razvoja namještaja. Djeca će se upoznati sa škrinjom kao osnovnim tipom namještaja te načinom na koji su se iz škrinje razvili ostali tipovi namještaja koje koristimo danas. Osnovna aktivnost je izrada papirnatih škrinjica.

  1. dio: ciljano vodstvo kroz postav
  2. dio: proučavanje škrinja iz muzejskog fundusa na fotografijama
  3. dio: izrada škrinjica od kartona po uzoru na muzejske koje će sudionici ponijeti sa sobom i u njima čuvati svoje vrijedne predmete.

najdraža-igračka

MOJA NAJDRAŽA IGRAČKA

Uzrast: 3. – 4. razred
Trajanje: 2 školska sata
Kontakt: Andrea 051/213 578 ili cudotvornica[at]ppmhp.hr Radionica je obrazovnog karaktera te kroz igru i praktičan rad približava igračke uz koje su djeca u prošlosti odrastala te način na koji su najčešće nastajale. Sastoji se od dva dijela.

  1. dio: razgledavanje igračaka u stalnom muzejskom postavu
  2. dio: izrada krpenih lutaka i lopti punjenih nekim prirodnim materijalom

kustos

KAD NARASTEM VELIKI BIT ĆU … KUSTOS

Uzrast: 1. – 4. razred
Trajanje: 2 školska sata
Kontakt: Andrea 051/213 578 ili cudotvornica[at]ppmhp.hr
Radionica kroz igru i praktičan rad objašnjava zanimanje kustosa: proces formiranja zbirki, inventiranja, pohrane i zaštite te prezentacije. Na taj će način učenici usvajati i nova znanja o baštini (lokalni nazivi, namjena predmeta, koristimo li te predmete i danas u tom ili sličnom obliku…).

  1. dio: prikupljanje građe – učenici se podijele u grupe, i svaka grupa dobije određen broj fotografija muzejskih predmeta koje treba rasporediti u zbirke.
  2. dio: čuvanje građe u muzejima – učenicima će se pokazati i objasniti termohigrograf i njegova svrha te će sami očitavati trenutne vrijednosti
  3. dio: predmetna kartice – učenici će se dati uloga kustosa: predočit će im se neki predmet koji će izmjeriti i opisati…

web

GLAZBENE RADIONICE

Voditeljica : dr. sc. Mirna Marić, muzikologinja
Trajanje: 90 minuta
Mjesto: Čudotvornica  
Opis: Glazbena baština važan je segment naše kulture. Posebno mjesto zauzima folklorna glazba koja je izravno vezana uz način i ritam života i rada. Ljudi su kroz brojne naraštaje čuvali i modificirali narodnu glazbu pronoseći glazbom i duh minulog vremena. Na glazbenim radionicama, uz pomoć orfovog instrumentarija koji je u potpunosti prilagođen djeci, sudionici putem glazbe uče o svakodnevnevici običnog lokalnog čovjeka, istovremeno razvijajući muzikalnost i ljubav prema glazbi. Aktivnost djece na radionicama usmjerena je na pjevanje i sviranje dječjih i narodnih pjesama, a osnovni instrumenti su udaraljke, najadekvatnije za potrebe dječjeg muziciranja.

Skip to content