Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Maritime and History Museum of the Croatian Littoral

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Grof Drakula je pomalo dokon i depresivan. Višestoljetni boravak u Guvernerovoj palači mu je dojadio. Režimi su se mijenjali, a ostali su samo rijetki krvopije poput njega. Ne dostaje mu živosti u palači koja je pretvorena u muzej. Zbog toga je odlučio organizirati vodstvo kroz odaje nekadašnjeg mađarskog zdanja. Drakula se nostalgično prisjeća svojeg drugovanja s mnogim slavnim i utjecajnim ljudima iz riječke prošlosti. Njegov je prijatelj bio Giovanni (Ciotta – najuspješniji riječki gradonačelnik i veliki lokalpatriot s kraja 19. stoljeća). Pamti i mnoge okrunjene glave od kojih je posljednji i ne manje slavni car Franjo Josip I. koji je „kriv“ za osnivanje prvog muzeja u Rijeci ostavivši čašu svojega pretka JosipaII. kao prvi muzejski eksponat. Bilo je ovdje puno balova i zabava, a jednoj je dami (grofici Ani Zmajić, supruzi velikog riječkog župana Bartola Zmajića) sačuvana i haljina s mrljom od crnog vina.

Prijateljevao je Drakula i s prvim fašistima, čak i s najslavnijim među njima, talijanskim zavodnikom i pjesnikom Gabrielom d’Annunzijem koji je upravo u ovoj palači udahnuo život prvoj fašističkoj tvorevini (Reggenza italiana del Carnaro).

Drakuli je navodno riječka heroina Karolina Belinić rodila sina (nakon što je grad spasila od engleskog bombardiranja 1813.), a slika malenog Prima Adamića i njegove majke nije ništa drugo nego Drakula kad je bio mali (sin slavnog riječkog poduzetnika Andrije Ljudevita Adamića). No, od slavne prošlosti se ne živi. Odavno su umrli svi njegovi pajdaši. Ostala mu je samo mutava pomoćnica kojoj je u žaru i žeđi za krvlju zakinuo glasnice. U doba kada je sve što ne vrijedi novca postalo nevažno, Drakula je odlučio rasprodati uspomene iz palače i potražiti sreću negdje drugdje, pored neke nove i mlade odabranice koja će mu možda udahnuti novu živost.

dr. sc. Tea Perinčić

Predstave u veljači su 12. i 26. s početkom u 18:00 sati.

Skip to content